venerdì 3 gennaio 2014

Risotto prosciutto e melone (d'inverno) e Auguri e Buon 2014 !




Ingredienti per 2

160 gr riso Carnaroli
1 bicchiere spumante brut 
brodo vegetale ( o acqua con cipolla, carota e sedano a bollire)
2 fette di melone invernale + alcune fette per ornare

sale, 2 noci di burro
2 cucchiai Parmigiano o Grana grattugiato

2 fette di prosciutto crudo per ornare

- prepariamo il brodo vegetale
- mettiamo una noce di burro nella pentola e aggiungiamo il riso, lo facciamo rosolare e versiamo il spumante. Lasciamo che si evapora un po' e aggiungiamo il melone a cubetti e sale e poi proseguite la cottura del riso aggiungendo piccole mestolate di brodo e mescolando di tanto in tanto.
- quando il riso e cotto al dente ( dopo 15-17 minuti cca ) spegnete la fiamma e mantecate il riso con il resto del burro ( volendo anche con un po' di melone a cubetti, io no) e il formaggio grattugiato
Lasciate riposare 5 minuti e poi servire con alcune fette sottili di melone ( o cubetti, sfere) e decorato con il prosciutto crudo


in romana

 Pepenele galben invernal este un pepene galben cu pulpa alba,  coaja poate sa fie galbena sau verde si  este mai groasa . Este vorba despre grupul de pepeni galbeni numiti INODORUS si care fac parte tot din subspecia "Cucumis melo" ca toti pepenii galbeni.

Se coace vara ca toti pepenii insa are aceasta calitate ca poate sa fie pastrat si mincat iarna, in general de Craciun si/sau Anul Nou .

Gustul este intre cel de pepene galben si cel de para, cum ii spune si numele inodorus acest soi de pepene galben nu este parfumat.

Se gaseste de cumparat iarna dupa ce a fost tinut in locuri uscate si racoroase, unii il tin chiar in paie,   eu l-am cumparat asta vara si cum iarna a fost blinda a stat bine mersi in balcon intr-un cos alaturi de varza, dovleac, cartofi .
Este IDEAL pentru aperitivul melone e prosciutto ( crudo evident) caci avind un gust neutru, fara arome si parfumuri ca ceilalti pepeni galbeni da celui care serveste acest fel sa simta mai bine gustul si aroma suncii / prosciutto-ului -

De Anul nou am avut pe masa si prosciutto e melone iar din pepenele ramas si din vinul spumant sec ramas in sticla am hotarit sa fac ceva de mincare. In general spumantul sec ajunge in risotto dupa sarbatori sau in creme pentru panettone si pandoro daca este dulce.


Ingrediente pentru 2 persoane:

160 gr orez Carnaroli
1 pahar de vin spumant sec
supa vegetala ( apa in care puneti la fiert o bucata de ceapa, morcov si telina )
2 felii de pepene galben invernal + pentru ornare

sare, unt cit 2 nuci
2 linguri de parmezan ( sau brinza Grana) ras


2 felii de prosciutto crudo pentru ornare

- punem la fiert supa vegetala daca voi vreti puteti sa folositi cub)
- cind supa incepe sa clocoteasca dam focul la minim si pornim pregatirea orezului
- pune unt cit o nuca ( deci jumatate de cantitate ) in cratita cu pereti mai grosi speciala pentru risotto si varsam orezul, lasam sa se caleasca putin pina devine usor sticlos si acum varsam spumantul, focul sa fie mare ca sa se evapore alcoolul apoi micsoram flacara si amestecam mereu sau destul de des
- adaugam pepenele galben taiat cuburi si putina sare, lasam sa scada lichidul amestecind cit este nevoie si adaugam pe rind cite un polonic de supa fierbinte ( ea continua sa stea pe flacara foarte mica cit sa se pastreze fierbinte)
- cind orezul este gata ( in general 15-17 minute depinde de tipul orezului, de obicei scrie pe cutie dar daca nu scrie il gustati sa fie al dente adica moale pe exterior si cu un fir mai tare in mijloc) trageti cratita de pe foc si adaugati restul de unt si parmezanul sau brinza Grana rasa si amestecm foarte bine. Aceasta operatie se numeste "mantecare" si este obligatorie pentru un risotto cremos si bun.

Lasati sa se odihneasca 5 minute risotto inainte sa-l serviti, daca doriti puteti adauga cuburi de pepene galben proaspat taiate in el sau pe deasupra sau cum am facut eu citeva felii subtiri si felia de prosciutto .. 

 english


ingredients for 2 :

160 gr rice Carnaroli
2 tablespoons butter
1 glass sparkling wine ( brut)
vegetable broth ( prepared with onion, celery and carot)
2 slices winter melon( and some for ornament)
salt
2 slices prosciutto crudo
2 tablespoons parmigiano gratted

- put into a pan 1 tablespoon butter and rice and lightly toast, add the sparkling wine and let evapored a little bit and add salt and the melon cut into 1 inch cubes
- add the warm vegetable broth one ladle at a time, stir frequently
- continue adding broth and stirring until the risotto is al dente
-  when the risotto it is done add the last tablespoon with butter and gratted Parmiggiano and stir very well

Let it rest for around 5 minutes until serve it and decored with prosciutto crudo and few very thin melon slices or melon cubes