lunedì 21 gennaio 2013

Placinta din aluat dospit cu umplutura de ricotta si stafide - Dolce romeno ( placinta) con pasta lievitata e ripieno di ricotta e uvetta - Romanian pie (placinta) yeast leavened dough with ricotta and raisins

Ingredienti :

per l'impasto lievitato:
350 gr farina
150 gr burro sciolto e raffreddato
50 gr zucchero
100 ml latte
25 gr lievito di birra (fresco)
un pizzico di sale e la buccia grattugiata di un limone bio

ripieno :
700 gr ricotta
100 gr zucchero
1 cucchiaio scarso di farina o semolino
3 uova
una manciata di uvetta

Mettete in una ciotola il lievito con zucchero , mescoliamo per sciogliere il lievito. Aggiungiamo i tuorli, il burro, il latte , la buccia del limone e mescoliamo tutto. Versatee tutto in una ciotola con la farina e il sale. Lavorate l'impasto fino quando si stacca dalla ciotola e dalle mani ( 5 minuti circa). Mettiamo l'imapsto in una ciotola coperta con un telo e lasciamo lievitare.

Frattempo prepariamo il ripieno. Montate gli albumi a neve. Mescolate i tuorli con lo zucchero fino quando si gonfia e si scioglie , aggiungete ricotta, uvetta, il cucchiaio di farina ( o semolino) e i tuorli a neve.
Una volta l'impasto lievitato lo dovete dividere in 2. Stendete una parte e mettetela in una teglia con della carta da forno, versate sopra il ripieno e stendete l'altra sfoglia. Schiacciate i bordi e punzecchiate la sfoglia di sopra qua e la con i rebbi di una forchetta.

Infornate nel forno già caldo a 200°C per circa 35-40 minuti ( primi 20 minuti non aprite il forno) o fino quando à pronto.

Tagliate il dolce solo quando si è raffreddato e spolverate con zucchero a velo.



in romana

Ingrediente :

aluat:
350 gr faina
150 gr unt topit
50 gr zahar
100 ml lapte
25 gr drojdie
un praf de sare si coaja rasa de la o lamiie biologica

umplutura :

700 gr ricotta scursa bine
100 gr zahar
1 lingura (rasa) cu faina
3 oua
un pumn de stafide

Punem intr-un castron drojdia cu zaharul si amestecam pina cind se topeste zaharul si se lichefiaza drojdia, adaugam  untul topit dar nu cald, laptele , coaja rasa de lamiie si amestecam . Acum varsam aceast amestec intr-un castron in care am pus faina trecuta prin ciur si sarea. Amestecam bine framintind pina cind se dezlipeste de pe castron si de pe miini. Adica citeva minute , vreo 5 . Il punem la dospit intr-un loc ferit si caldut, acoperit cu un stergar pina cind isi dubleaza ( sau aproape isi dubleaza) volumul.

Intre timp pregatim umplutura. Albusele le batem spuma . Galbenusurile le frecam cu zaharul pina cind se umfla si se topeste zaharaul, adaugam ricotta , stafidele , lingura rasa cu faina ( sau gris) si albusele batute spuma.

Aluatul il impartim in doua parti si intindem cu sucitorul doua foi . Punem prima foaie in tava cu hirtie de copt. Varsam deasupra umplutura si acoperim cu cealalta foaie. Cu degetele strivim marginile placintei ca sa nu iasa umplutura si apoi cu o furculita intepam foaia de deasupra ici si colo .

Coacem in cuptorul deja incalzit la 200 °C circa 35-40 minute sau pina cind e gata . In primele 20 minute nu se deschide usa cuptorului ( scrie in cartea de bucate a Silviei Jurcovan din care m-am inspirat ).
Dupa ce s-a racit, placinta se taie si se pudreaza cu zahar pudra.

english

Ingredients
for the dough :

350 g flour
150 g melted butter
50 g sugar
100 ml milk
25 g fresh  yeast
a pinch of salt and the zest of one bio lemon


filling:
700 gr ricotta
100 gr sugar
1 tablespoon  flour
3 eggs
a handful of raisins


Put the yeast in a bowl with sugar, stir to dissolve the yeast. Add butter, milk, lemon zest and mix everything. Pour in another bowl with the flour and salt. Knead the dough until it detaches from the bowl and from the hands (5 minutes). Let leavened  the dough  in a bowl (covered with a cloth ) .

Meanwhile prepare the filling. Beat the egg whites until stiff. Mix the egg yolks with the sugar and add ricotta cheese, raisins, a tablespoon of flour  and egg whites.

Divide the  dough  it in two. Spread one side and put it in a pan with baking paper, pour over the filling and roll over the other sheet. Crushed edges and prick the dough with a fork.

Bake in a preheated oven at 200 ° C for about 35-40 minutes (the first 20 minutes, do not open the oven) or until golden brown .

Cool, cut and sprinkle with powdered sugar