martedì 16 febbraio 2010

Vellutata di cavolfiore e carote arrostite - Supa crema de conopida si morcovi copti



ingredienti :

1/2 cavolfiore
2 carote
1 patata
1/2 cipolla
1 spicchio d'aglio
sale, pepe, olio , rosmarino
brodo di carne o vegetale

potete servirla con uno di questi ingredienti :
- panna acida o yogurt
- Parmiggiano gratugiato
- una bruschetta di pane arostito e formaggio Gorgonzola
- cavolfiore e carota lessate
- con fete sottilissime di pancetta fritta
- con cubetti di peperoni arrostiti


- mettiamo nel forno le carote e il cavolfiore pulite, lavate e tagliate a pezzeti, salate, pepate e con un filo di olio
- lasciamo cuocere fino quando risultano morbidi dentro e crocanti fuori
- frattempo mettiamo nella pentola un filo di olio a scaldarsi con il spicchio d'aglio solo quanto basta che l'olio prende il sapore del aglio, togliamo l'aglio e aggiungiamo la cipolla e la patata pulita, sbucciata e tagliata e cubetti e versiamo il brodo. Lasciamo bollire fino quando la patata e morbida. Nei ultimi minuti aggiungiamo anche un rametto di rosmarino. Una volta pronta prendiamo la patata e facciamo filtrare il brodo ( buttiamo via  la cipolla e il rosmarino)
- frulliamo la patate con il cavolfiore e le carote  versando brodo quanto basta per ottenere una vellutata


 in romana:


ingrediente :
1/2 conopida
2 morcovi
1 cartof
1/2 ceapa
1 catel de usturoi
sare, piper, ulei, rozmarin
supa vegetala sau de carne


puteti sa o serviti cu unul dintre urmatoarele ingrediente :
- smintina sau iaurt
- parmezan ras
- felie de piine prajita cu brinza Gorgonzola ( sau alta brinza cu mucegai )
- conopida si morcovi fierte ( asa cum am facut eu )
- felii foarte subtiri de sunculita ( bacon / piept ardelenesc) prajite
- cuburi mici de ardei gras copt, curatat de pielita


- punem in cuptor pe tava cu sau fara hirtie de copt morcovii si conopida, spalate, curatate si taiate in bucati. Le saram si piperam si turnam putin ulei deasupra
- lasam sa se coaca pina cind rezulta cu miezul moale dar in acelasi timp si crocante la exterior
- intre timp punem in oala putin ulei si un catel de usturoi sa se incalzeasca numai cit sa lase usturoiul aroma uleiului, dupa care aruncam usturoiul si adaugam ceapa, caprtoful curatat si taiat in cuburi si varsam peste supa . Lasam sa fiarba pina cind cartoful este fiert, in ultimele minute adaugam si o crenguta de rozmarin. Cind cartoful este fiert il recuperam din oala si filtram supa ( aruncam ceapa si rozmarinul).
- cind morcovii si conopida sunt gata punem in oala cartoful fiert impreuna cu morcovii si conopida coapte si mixam totul in robot sau mixer vertocal, blender adaugind supa (strecurata)atit cit este nevoie ca sa obinem o supa crema pe placul nostru.