Gnocchi di patate e barbabietola ripieni di scamorza affumicata - Gnocchi de cartofi si sfecla umpluti cu cascaval afumat





Ecco la mia ricetta per la raccolta di Claudia e Tatiana Peccati di gola e di amicizia e alla fine aggiungerò anche altri link per le ricette già pubblicate
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per i gnocchi :
400 g patate sbucciate
150-200 g farina OO *
1 barbabietola già cotta e sbucciata
sale
per il ripieno:
scamorza a cubetti
burro per saltare i gnocchi
- lessare le patate in acqua e sale
- in una ciotola setacciare la farina e aggiungere la barbabietola e le patate schiacciate e salate
- impastare tutto * aggiungendo al inizio 150 g farina e se c'è bisogno anche il resto fino a 200 g ma non di più'
- formare dei salsicciotti, tagliateli a cubetti e in ogni pezzo mettete un cubetto di formaggio, arrotolate e dargli una forma allungata o tonda come vi piace,date la forma rigata usando il attrezzo o una forchetta o una grattugia.
- lessate i gnocchi nel acqua salata bollente, quando vengono a gala sono pronti
- saltate i gnocchi in una padella con del burro
se volete grattugiate anche grana padano o parmigiano sopra
altre ricette per questa raccolta ( già publicate):
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pt gnocchi:
400 gr cartofi curarati de coaja
150-200 gr faina OO
1 sfecla rosie gata fiarta sau coapta si curatata de coaja ( de marimea unei mandarine)
sare
pt umplutura :
scamorza sau alt cascaval afumat taiat cuburi
unt cit o nuca
- fierbeti cartofii in apa cu sare
- intr-un castron treceti prin ciur sau sita faina, adaugati sfecla si cartofii striviti ca pentru piure( sau tocate prin masina de tocat, blender, robot), sarea
- adaugati intii 150 gr de faina si dc mai este nevoie mai adaugati pina la 200 gr .. aluatul tb sa fie moale dar nu lipicios
- formati suluri de aluat, taiati bucati si in fiecare bucata puneti cite un cub de brinza/ cascaval, dati o forma usor ovala sau rotunda cum va place
- treceti fiecare galusca obtinuta pe ustensila speciala pt gnocchi sau daca nu pe dintii unei furculie sau pe o razatoarea ca sa obtinueti o suprafata cu santuri /dungi
- rasturnati gnocchi in oala cu apa sarata fierbinte si fierbeti pina cind galustele se ridica la suprafata ( citeva minute), cu o paleta cu coada lunga treceti o singura data pe sub gnocchi cind i-ati pus in apa clocotta ca sa nu se lipeasca de fundul oalei
- cind sunt fierti ( s-au ridicat la suprafata ) ii luati cu paleta gaurita /de plasa si ii puneti in tigaia cu unt topit, ii amestecat usor miscind tigaia si ii serviti
daca vreti puteti rade deasupra cascaval/ parmezan/ grana padano

Crestine




gif2 l'impasto preparato secondo la ricetta di Brii
faccio copia e incolla :-):
250gr di ricotta
100gr di burro
250gr di farina
10gr di lievito per dolci
1 pizzico di sale (facoltativo)
marmellata a piacere
lavorate il burro morbido, con la ricotta.quando è una cream aggiungete la farina setacciata (il sale) e per ultimo il lievito.
lavorate brevemente e lasciate in frigo almeno 30min.
infarinate il tavolo (o la spianatoia) e stendete la pasta di uno spessore di mezzo centimetro
ricavare con il bicchiere o un tagliapasta dei cerchi
mettere al centro un pochino di marmellata
piegare ogni dischetto a metà e chiudere bene i bordi.
metterle su una teglia da forno foderata da carta da forno.
infornare in forno già caldo a 180° per ca 20min.
spolverizzare con zucchero a velo quando sono fredde.
per il ripieno : invece ho preparato una marmellata " instant":
un mela, una pera e una arancia
lavate e sbucciate, per la mela e la pera tolte anche le casette dei semini e l'arancia se volete pulita a vivo
pesate
tagliate a cubetti le versiamo in una pentola e versiamo sopra zucchero ( la metà del loro peso.. per una misura di frutta mista .. 1/2 misura di zucchero)
facciamo cuocere come una marmellata, fino quando lo zucchero si scioglie, la frutta cuoce e non rimane troppo liquido
aggiungiamo 1 cucchiaio pieno di uvetta e una spolverata di cannella
lasciamo raffreddare
nota: con lo stesso impasto ho fato cuocere anche dei salatini ( stendiamo l'impasto, tagliamo con la forma che desideriamo, mettiamo i salatini sulla teglia con la carta da forno, grattugiamo sopra ogni salatino grana o parmigiano .. inforniamo fino quando avranno un colore dorato .. io invece gli ho bruciato quindi sono brutti .. questo pc che a volte mi fa dimenticare il cibo nel forno :-) )

Romania Pictures, Images and Photos reteta de aluat :

250gr ricotta
100gr unt
250gr faina
10gr praf de copt
1 sare (optional)
marmelada

framintati untul moale cu urda pina devine o crema
adaugati faina cernuta, sarea si praful de copt
framintati putin aluatul si apoi puneti in frigider pt minim 30 minute
presarati faina pe masa si intindeti alutul gros de 5 mm , taiati discuri cu paharul , umpleti cu marmelada , indoiti si lipiti bine presind cu dintii de la furculita
coaceti in cuptorul deja cald  la 180 °C cca 20 minute
presarati cu zahar pudra cind s-au mai racit
umplutura folosita de mine este o marmelada instant ... dar voi puteti umple cu ce vreti
reteta umplutura:
un mar si o para curatate de coaja, scos cotorul , taiate cuburi si o portocala curatata de coaja si de pielite si apoi taiata in cuburi
se cintareste toata cantitatea de fructe  si se varsa intr-o cratita, peste ele punem jumatate din cantitatea lor in zahar tos
fierbem pina cind fructele sunt moi si lichidul a scazut
adaugam stafide (1 lingura) si un praf de scortisoara
lasam sa se raceasca

eu din aluatul asta am facut si niste saratele : aluatul intins, taiata cum vrem noi, asezat in tava cu hirtie de copt, presarat peste cascaval ras si copt la cuptor la 180°C pina devin aurii si frumoase .. ma mai gindesc dc sa va arat sau nu poze pt ca le-am pirlit ..

Torta all'arancia (senza uova) - Prajitura cu portocala (fara oua)


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ingredienti:

250 g zucchero
400 g farina OO
1 bustina lievito per dolci
2-3 cucchiai uvetta
50 g gherigli di noci e mandorle tagliate a grossolanamente col coltello
150 ml olio ( di mais ho usato io)
300 ml succo di arancia
scorza grattugiata di 1 arancia
3 cucchiai marmellata di arance

sciroppo :
4 cucchiai olio di mais
6 cucchiai pieni zucchero
6 cucchiai acqua
3 cucchiai cacao

50 g gherigli si noci e mandorle triturati per spolverare sopra

va bene anche con il cocco disidratato al posto delle noci (nel impasto e sopra)

-amalgamare tutti gli ingredienti liquidi e aggiungere quelli solidi, versare tutto in una teglia 30*20 cm coperta con carta da forno ( bagnata e strizzata), infornare a fuoco medio per 30 minuti e dopo fare la prova stecchino ( quando questo esce pulito il dolce è pronto)
-preparare il sciroppo in uno pentolino sul fuoco per far sciogliere lo zucchero
-bucare con uno stuzzicadenti tutto il dolce e versare il sciroppo sopra, lasciare che entra nel dolce e spolverare sopra le noci macinate

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ingrediente :
250 gr zahar
400 gr faina OO
1 plic de praf de copt (16 gr)
2-3 linguri stafide
50 gr miez de nuci si migdale ( se poate si fara ele ) taiate grosolan cu cutitul
150 ml ulei ( de porumb akm folosit eu )
300 ml suc proaspat de portocale ( stors proaspat.. )
coaja rasa de la 1 portocala
3 linguri de gem de portocale

siropul:
3 linguri cacao
4 linguri ulei
6 linguri apa
6 linguri zahar


50 gr nuci (si migdale) macinate care vor fii presarate pe deasupra

- amestecam mai intii componentele lichide apoi adaugam cele solide, intr-o tava 30*20 cm punem hirtia de copt pe care mai intii o udam si o stoarcem bine de tot in pumn ( tb doar sa fie moale si sa se aseze bine pe peretii tavii .. sfat de tv ;-) , in caz ca a ramas uda o stergeti cu un servet), varsam compozitia in tava si coacem la foc potrivit, dupa 30 minute facem proba cu scobitoarea si cind aceasta iese curata prajitura e gata.
- pregatim siropul ( pe flacara ca sa se topeasca zaharul)
- gaurim cu scobitoarea tot blatul de prajitura si turnam deasupra siropul, lasam sa se patrunda si apoi presaram nucile macinate deasupra

Pesce fritto in crosta di farina di mais - Peste prajit in crusta de malai


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io ho preparato due filetti di merluzzo congelati ma si può friggere il pesce che vi piace

filetti di merluzzo
latte
formaggio grattugiato ( grana, caciocavallo, formaggio svizzero... quello che vi piace )
farina di mais
olio per friggere


contorno : patate a cubetti, lesse, scolate e condite con sale, burro e aneto o prezzemolo fresco triturato


- lasciamo il pesce una decina di minuti nel latte ( se il pesce e congelato lo lasciamo a scongelarsi un po' nel latte )
- passiamo i filetti di pesce nel formaggio grattugiato e nella farina di mais ( il strato di farina di mais deve essere abbastanza grosso )
- nel frattempo scaldiamo l'olio in una padella e mettiamo a friggere il pesce 5-10 minuti ( secondo quanto è grande il filetto di pesce) da una parte e altre tanto dall'altra.
- astraeteli con la paletta, passateli sulla carta assorbente e serviteli subito ben caldi

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O alta reteta din minunata carte a lui Radu Anton Roman .

ingrediente:
lapte
file de merluciu ( am avut eu darvoi puteti sa prajiti pestele are va place)
cascaval ras
malai
ulei pentru prajit

- Nu mai stiu daca in cartea lui RAR era scris sa tinem pestele in lapte, dar eu fac mereu asa si cu pestele si cu ficatul, dupa ce stau in lapte au gust mai bun.
- pestele scos din lapte se trece prin cascavalul ras si apoi pin malai care trebuie sa fie un strat gros
- se prajeste in ulei incins 5-10 minute pe fiecare parte in functie de cit de mare e bucata de peste
- se scoate pe sevet de hirtie sa se scurga uleiul

eu am servit impreuna cu cartofi natur: cartofii cuburi, fierti in apa cu sare, scursi, peste care am adaugat unt, si marar proaspat tocat ( pentru ca nu aveam patrunjel).

Di nuovo premi - Din nou premii

Da Stefano Mestolo e paiolo ho ricevuto tantissimi premi . Grazie Stefano !!
Vorrei offrire questi premi a tutti coloro che passano e leggono il mio blog .. /Ofer aceste premii tuturor celor ce trec si citresc blogul meu...

Torta cioccolatosa e un grande abbraccio - Prajitura cu ciocolata si o imensa imbratisare






Un grande abbraccio ho ricevuto da Kris e da May

REGOLAMENTO:
aprire un post nel quale esporre il premio e la poesia (prelevare la figura facendo tasto destro su di essa, Copia indirizzo immagine, e incollarlo nella sezione "Modifica Html");Linkare coloro che lo hanno donato;Premiare altri amici bloggers e non, specificando eventualmente le motivazioni;

Poesia :
"E’ l’abbraccio una porta invisibile
Che appare d’improvviso
Quando due anime e due corpi si incontrano
La porta attraverso il quale l’uno entra nell’anima dell’altro
Ma non c’è bisogno di bussare
Né di chiedere il permesso
E’ una porta che si apre nel momento stesso
In cui si allargano le braccia verso l’altro In segno di amicizia e di amore.
E’ apertura Io sono entrato per questa porta
Conduceva al tuo cuore, alla tua anima.
Anche tu hai fatto altrettanto.
Era una porta alta e larga
Non era stretta
Perché un abbraccio si da con le braccia aperte e non strette.
Varcata questa porta si entra in una dimensione di intimità,tale che nessun testo per quanto sia esplicativo può descriverne la sensazione.
Un angolo di Cielo

lo offro a tutti miei amici blogger, lettori o visitatori insieme a una feta di torta cioccolatosa :-)
Ofer aceasta imbratisare tuturor prietenilor, cititorilor si vizitatorilor cu ginduri bune in acest blog impreuna cu o felie de prajitura ciocolatoasa :-)

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Ingredienti per una teglia 26 cm:

100 g cioccolato fondente
60 g farina OO
75 g zucchero
3 uova
45 g burro
1 cucchiaio rhum o alcune gocce essenza
1/2 bustina lievito in polvere per dolci
sale

- far sciogliere la cioccolata a bagno maria o nel forno insieme con il burro, lasciate a raffreddarsi un po' e aggiungere le uova sbattute con lo zucchero e il rhum, la farina con il lievito e sale.
- amalgamate per bene e versate in una teglia con carta da forno
- infornate a 180 °C ( medio), fate la prova stecchino per sapere quando è pronta


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ingrediente pt o tava cu diametrul de 26 cm

100 gr ciocolata amara
60 g faina OO
75 g zahar
3 oua
45 g unt
1 lingura de rom sau citeva picaturi de esenta
1/2 plic praf de copt
sare

- topim la bain marie sau in cuptor ciocolata cu untul, o lasam putin sa se racoreasca si adaugam ouale batute cu zaharul si romul, faina cu praful de copt si sarea
- amestecam si varsam totul in tava cu hirtie de copt
- coacem la 180 °C ( foc mediu) pina cind daca facem proba cu scobitoarea aceasta iese uscata

Cavoletti Di Bruxelles al forno - Verze de Bruxelles la cuptor



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ingredienti :

500 g cavolini
2 cucchiai pancetta affumicata a cubetti
1 cucchiaio di olio
sale
1 spicchio d'aglio

- mandare e lavare i cavolini in acqua fredda, tagliare a meta e lasciate per piu' di 1 ora in acqua con limone o aceto, lavare di nuovo in acqua fredda per pulire di sabbia o altre cose.
- scaldate 2-3 l di acqua con sale, quando inizia a bollire ababssare la fiamma al minimo e versate dentro i cavolini, lasciate bollire a fuoco basso per 5 minuti
- nel fratempo scaldate il forno a temperatura alta, in una teglia metete l'oglio, lo spicchio d'aglio ( intero ) e la pancetta a cubetti
- scolare i cavolini e versateli nella teglia quando la pancetta è un po' sciolta
- cuocere i cavolini "al dente" (aggiungendo 1-2 cucchiai di acqua se serve) e servite caldo



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ingrediente :
500 gr verze de Bruxelles
2 linguri de cuburi de sunculita afumata ( bacon, piept ardelenesc)
1 lingura de ulei
sare
1 catel de usturoi

- taiem la cotor si eliminam frunzele exterioare mai urite, spalam varza cu apa rece, o taiem in jumatati si o punem intr-un vas cu 2-3 l de apa rece si putina zeama de lamiie sau otet, lasam sa iasa toate impuritatile, nisipul si apoi mai spalam tot in apa rece incercind sa curatam bine
- punem la fiert apa cu sare si cind incepe sa clocoteasca punem verzele, lasam la fiert la fic mic 5 minute
- in acest timp incalzim cuptorul, punem o tava cu ulei, cuburi de zunculita si catelul de usturoi intreg , cind sunculita incepe sa se topeasca adaugam verzele oparite
- coacem la foc mare ( adugind apa cu lingura numai daca e cazul) cca 10-15 minute, verzele sunt gata cind nu sunt coapte, inmuiate prea tare ...
- se serveste cald

Georgian bread ( Khachapuri & Adjaruli Khachapuri )

Khachapuri

& Adjaruli Khachapuri (it is boat-shape bread)


breadbakingday #16 This is my entry for #16 Breadbakingday (Bread with cheese) hosted by High on the Hog

Khachapuri means "cheese bread" and it is a filled bread dish from Georgia.
The bread is leavened and allowed to rise, and is shaped in various ways. The filling contains cheese (fresh or aged), eggs and other ingredients.
Several Georgian regions have their own distinct khachapuri.


Surfing on the net( also in the russian pages using the google translator) I can found many Khachapuri recipes some of them the dough made with : flour, yogurt or kefir, baking powder, salt and other with yeast... I choose few recipes, I watch also few videos on Youtube and I made mine Khachapuri ...

ingredients for Khachapuri & Adjaruli Khachapuri :

10 g yeast
1/2 teaspoon sugar
300 g all-purpose flour
200 ml warm milk
50 g butter
1 teaspoon salt

filling:
200 g mixed cheese ( feta, ricotta, stracchino)*
2 eggs ( for Adjaruli Khachapuri )

- Dissolve yeast with sugar
- add milk and mixed it
- add flour** (mixed with salt) and at least butter to make a soft dough
- place in a greased bowl
- cover and let rise, after 30 minutes push down the dough with your fingers and let it rise again until double
- shred cheeses, combine it and refrigerate
- cut the dough and divide it in 4 ( 2 big and 2 small) parts
- take one of the biggest dough ball and roll to a 14 inch (35-36 cm) circle
- add cheese in the middle and bring dough up over the filling, twist and pinch edns together
as in youtube video (search for Khachapuri )
- press again the bread with fingers and if need roll a little to give it a real shape
- bake until the bread is golden color in a very warm oven, if you want you can turn it on the other side and bake another minutes.
- serve it after you cool it in a warm place for few minutes, cut in 1/4

for the Adjaruli Khachapuri
- take the little dough ball and roll it into an oval form
- fill it with cheese and break an egg on top
- place the dough on an ungreased or nonstick baking sheet
- bake it until the egg white is set, the yolk is soft and the bread is golden color.

if you want you can brush the dough with egg until you bake it

* you can use also grated Cheddar, goat cheese, grated Gruyere but the original cheese it is suluguni cheese

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questa è la mia ricetta per il #16 Breadbakingday ( Pane al formaggio ) ospitato da High on the Hog

Khachapuri significa "pane al formaggio" e è un pane originario da Georgia ripieno di formaggio. Il pane ha varie forme secondo la regione da dove proviene. Il ripieno contiene formaggio ( fresco o staggionato), uova(se il formaggio non è abbastanza grasso) e altri ingredienti .

Navigando sulla rete ( anche nei siti russi usando il translatore google ) ho trovato piu' ricette, alcune con farina, lievito in polvere, yogurt o kefir e sale e altre con lievito di birra . Ho scelto alcune ricette, ho guardato alcuni video in youtube e ho preparato i miei Khachapuri ...

ingredienti per Khachapuri & Adjaruli Khachapuri :
10 g lievitio di birra
1/2 cucchiaio zucchero
300 g farina OO ( se vi serve aggiungete alla fine ancora farina per avere un impasto liscio ed elastico)
200 ml latte tiepido
50 g burro
1 cucchiaino sale

ripieno:
200 g formaggio ( feta, ricotta, stracchino)*
2 uova( per la ricetta degli Adjaruli Khachapuri )

- disolvate il lievito con zucchero
- aggiungete latte
- aggiungete la farina ( con il ale ) e alla fine (quendo impastate)il burro cremoso ( se serve aggiungete farina) e impastatte per ottenere un impasto liscio, morbido e elastico
- lasciate lievitare in una ciotolla oleata
- dopo mezz'ora schiacciate conn le dita la pagnota e lasciate lievitare ancora coperta fino quandi radoppia
- dividete l'impasto ( a me sono venute 4 pezzi 2 grandi e 2 picccoli )
- stendete l'impasto per il Khachapuri in uno disco di cca 35 cm
- aggiungete il formaggio ( che avete mantenuto in frigo prima ) in mezzo e portate i bordi del impasto verso il centro, pizzicando i bordi per chiudere bene, schiacciate con le dita e ristendere con ila matterello senza schiacciare troppo
- infornare nel forno già caldo a una temperatura alta fino quando avà un colore dorato, se volete la potete girare per alcuni minuti
- servite calda dopo aver lasciato a raffreddarsi solo 1 minuto ma sempre in un posto caldo

per il Adjaruli Khachapuri
- stendete l'impasto a una forma ovale, a forma di barchetta
- riempiamo di formaggio e rompiamo sopra un uovo
- inforniamo fino quando l'albume si cuoce, il tuorlo rimane cremoso e il pane dorato.

se volete potete spennellare l'imapsto di uovo sbattuto prima di infornare

* potete usare anche altri formaggi Cheddar grattugiato,formaggio di capra, Groviera grattugiata pero il formaggio originario e il suluguni un formaggio georgiano.

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Khachapuri inseamna "piine cu brinza" si este o piine originara din Georgia. Piine poate avea diverse forme in functie de regiunea de unde provine. Umplutura poate contine brinza ( proaspata sau nu), oua dar si alte


Dupa ce am navigat pe net ( inclusiv pe site-urile rusesti folosind traducatorul google ) am gasit multe retete, unele cu faina, praf de copt /bicarbonat, iaurt sau kefir si sare si altele cu drojdie de bere. Am ales citeva retete pentru inspiratie, am vizionat si citeva video pe youtube ca sa vad cum se pregateste si am pregatit Khachapuri in felul meu ...

ingrediente pentru Khachapuri & Adjaruli Khachapuri :
10 g drojdie de bere
1/2 lingura de zahar
300 g faina OO ( daca aveti nevoie mai adaugati si alta faina )
200 unt cremos
1 lingurita sare

umplutura:
200 g brinza ( feta, ricotta, stracchino)*
2 oua( pt reteta de Adjaruli Khachapuri )

- dizolvam drojdia cu zaharul
- adaugam laptele
- adaugam faina ( cu sarea) si la final (cind framintam) adaugam si untul, daca e nevoie mai adaugam faina cit s obtinem un aluat neted si elastic
- lasam intr-un castron sa dospeasca
- dupa vreo jumatate de ora apasm aluatul care a inceout sa creasca cu degetele si il dam uspor inapoi fara insa sa il strivim sau framintam si lasam sa dospeasca in continuare pina se dubleaza ca volum
- impartim aluatul ( eu l-am impartit in 4 èparti 2 mai mari si 2 mai mic pt cel in dioma de barca ce va fii umplu cu ou)
- indindem fiecare bucata de aluat mai mare intr-un cerc de cca 35 cm
- puenm in mijloc brinza rasa si amestecata si inchidem aducind marginile spre centrusi ciupind aluatul din loc in loc ca sa formam o incretitura ca si cidn am increti un volan de pinza, inchidem bine in centru, apasam cu degetele ici si colo si daca e cazul mai strivim putin cu sucitorul ca sa nivelam dar nu foarte tare sa nu iasa brinza prin aluat.
- coacem in cuotorul deja incalzit la temperatura mare pina cind aluatul are o culoare frumoasa aurie, dc vrem putem sa il intoarcem si pe celalta parte si sa mai coacem citeva minute
- servim piinea destul de calda dar dupa ce am lasat cca 1 minut sa se mai racoreasca insa tot intr-un loc caldut, taiata in sferturi

pentru Adjaruli Khachapuri
- intindem aluatul in forma ovala si ii dam o forma de barca ( sau de ochi ...)
- umplem cu brinza si deasupra spargem un ou
- coacem pina cind albusul va fii copt, galbenusul cremos si aluatul pe margini auriu


daca vreti puteti unge aluatul cu ou batut inainte de coacere

* puteti sa adaugati si alte feluri de brinza ( telemea, cascaval, brinza de capra dar brinza originala este suluguni

Mamaliga pe paturi ( in straturi) - Polenta a strati ( nelle coperte)- Layer polenta ( in blankets)




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Ho preso inspirazione da una ricette romena tradizionale, che si chiama " polenta nelle coperte " si può preparare solo con formaggio o con formaggio e uova o ancora più' ricca : formaggio, uova, carne, salsiccia, lardo o quello che vi piace.


ingredienti:
polenta
burro
formaggio ( feta,telemea ( un formaggo romeno), scamorza affumicata, stracchino)
uova ( io 3) e panna acida
- iniziamo a preparare la polenta io la faccio sempre 1 tazza o bicchiere di farina di mais e 3 tazze/ bicchieri di acqua .. uso la stessa tazza, bicchiere per misurare .. acqua a bollire con sale grosso, quando inizia a bollire verso la farina di mais e inizio a mescolare per bene... lascio cuocere più di 40 minuti a fuoco basso , mescolando ogni 10 minuti.
- in una pirofila imburriamo bene e la mettiamo nel forno caldo, quando il burro si scioglie versiamo dentro il primo strato di polenta , uno di formaggio (scamorza) , di nuovo polenta , le uova sbattute con la panna acida (o senza), polenta di nuovo formaggio ( la feta e telemea sbriciolate ) e cosi via quanti strati volete fare ... sopra ho versato a cucchiaiate il stracchino ( o altro formaggio a pasta molle se non vi piace questo o come nella ricetta originale panna acida ).
Inforniamo coperto per quasi 1 ora a fuoco basso... scopriamo e lasciamo cuocere altri 5-10 minuti a fuoco alto ... lasciamo che si raffredda un po' prima di servire .

nella variante con la carne si mette nella pirofila delle fete di lardo, inforniamo, quando il lardo e sciolto e transparente versiamo la polenta e i diversi strati . la carne puo essere salsiccia a fete, maccinata con il sugo, carne affumicata e/o fritta ...

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cum zice Radu Anton Roman: "Dar, în fond, merge orice, pentru cã improvizatia si creativitatea fac casã bunã cu mãmãliga pe pãturi."

ingrediente:
mamaliga
brinza ( feta, telemea, samorza affumicata *, stracchino**)
unt
oua ( eu am pus 3 )
smintina

- am facut mamamliga cum o fac mereu 1 cana de malai si 3 de apa
- am uns bine de tot vasul de sticla cu unt, pus la cuptor si cind s-a topit untul am turnat primul strat de mamaliga, brinza ( un fel de cascaval afumat), mamaliga, oua batute cu smintina ( eu fara smintina ca n-am avuit), mamaliga, brinza telemea si feta amestecate si maruntite, mamaliga si deasupra am pus cu lingura o brinza cremoasa care are gust usopr acrisor ca de iaurt .. dar voi puteti pune ce vreti.. in reteta lui Radu Anton Roman termina cu smintina ...
- se lasa la cuptor in vasul acoperit cca 1 ora la foc mic apoi 5-10 minute la foc mare si vasul descoperit... se lasa putin sa se raceasca inainte de fii servita

reteta cu carne sau /si slanina tot a lui (RAR) spune sa imbracam vasul cu felii de slanina, punem la cuptor pina se topesc si devin sticlaose, turnam mamaliga si straturile de umplutura ...coacem si mincam ..

* se poate inlocui cu cascaval afumat
** este o brinza cremoasa cu gust usor acrisor ca de iaurt .. o puteti inlocui cu alta brinza moale , cremoasa, sau cu brinza si smintina din borcanelele copilariei mele ( Fagaras parca ii zicea)


english

I bring  inspiration from the traditional Romanian recipes, which is called "polenta in blankets" can be prepared only with cheese or with cheese and eggs or even more rich with  cheese, eggs, meat, sausage, bacon or whatever you like.

Ingredients:

polenta
butter
cheese (I used : feta, telemea (a Romanian cheese), smoked cheese , stracchino)
eggs (I used 3)
sour cream

Prepare the polenta  as always for any cup or water glass measure with  corn flour add  3 cups / glasses of water .. Use the same cup, glass measuring ..
Boil water with salt, when it starts to boil add the corn flour and mix well ... cook over low heat for 40 minutes, stirring every 5 minutes at the beggining and 10 minutes at the and . 

In a  pan put  the butter and warm  in a hot oven, when butter melts poured into the first layer of polenta, one of cheese (mozzarella), polenta again, beaten eggs with sour cream (or without), again polenta, another  cheese (feta and crumbled telemea) and so how many layers you want to do ... I put above few stracchino tablespoons (or other soft cheese if you don't  like this or like in the original recipe few sour cream tablespoons).

Baked covered for nearly one hour over low heat ... cook uncover for 5-10 minutes  ... let cool 'before serving.

in the meat version put from the beggining in the pan bacon sliced and let it fry until it starts to release its fat ,  pour the polenta in different layers with cheese and eggs, sausage, smoked meat and bake .

Fish pie










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Come ho letto stamattina in una ricetta inglese di fish pie non c'è una ricetta di fish pie , non devono mancare il pesce e le patate ma per il resto ognuno si può' sbizzarirse come vuole con gli ingredienti che più' ama ... Molto bello cosi, amo le ricette che non mi costringono a dei ingredienti che non amo soltanto perché "cosi è la ricetta originale"

ingredienti:

(per una teglia grande 20*30 cm ma non molto alta .. )

2 filetti di pangasio ( o altro pesce fresco o congelato )
1 scatola di tonno sott'olio o al naturale
1-2 bicchieri di latte *
3-4 carote
100-120 gr piselli
3 patate ( ma secondo 6 patate è meglio ..io avevo solo queste )
3-4 funghi champignon
1/4 peperone

parmigiano o formaggio grano o altro formaggio grattugiato

- mettiamo le patate, le carote e i piselli ( se non sono già cotti) a bollire in acqua e sale.
- in una padella mettiamo i filetti di pesce e versiamo sopra del latte, sale e pepe, lasciamo cuocere 10 -15 minuti, girandoli, fino quando sono cotti.
- nei ultimi minuti aggiungiamo anche i funghi e il peperone a fettine nell'acqua con le patate, carote e piselli (solo per sbolentarli)
- scoliamo tutto e prendiamo le patate che saranno schiacciate con il schiacciapatate.
- in una pirofila mettiamo il pesce cotto nel latte, rotto a pezzi con una forchetta e distribuito qua e la sul fondo della teglia.
- aggiungiamo nella teglia il tono ( scolato), i piselli, le carote a fette o cubetti, i funghi a fette , il peperone..
- il latte nel quale è stato cotto il pesce viene filtrato e versato nelle patate schiacciate quanto asta per ottenere una crema di patate non troppo liquida.
- mettiamo sopra le patate con in sacco di pasticceria o con uno cucchiaio e grattugiamo sopra il parmigiano o il formaggio grana
- inforniamo nel forno caldo fino quando il formaggio facce la crosta .

lasciate 5-10 minuti prima di servire
potete fare anche monoporzioni



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fiecare poate sa jongleze cu ingredientele dupa bunul plac asa am citit azi pe un site englezesc ... si asta m-a bucurat nespus.. evident este obligatoriu s contina peste si cartofi.. pentru restul dati friu liber imaginatiei

ingrediente:
(pentru o tava de 20*30 cm dar nu foarte inalta .. )

2 bucati de filè de pangasius ( sau alt pesce proaspat sau congelat )
1 cutie de ton in ulei sau natural
1-2 pahare de lapte
3-4 morcovi
100-120 gr mazare
3 cartofi ( dar ar fii trebuit vreo 6 insa eu atitea aveam atitea am folosit )
3-4 ciuperci champignon
1/4 ardei gras
parmezan sau alt acscaval ras

- punem cartofii, morcovii si mazarea ( dc nu folositi din conserva deja fiarta ) la fiert in apa cu sare
- intr-o tigaie punem filè-urile de peste impreuna cu laptele care sa le acopere la fiert cu sare si piper si laam cca 10-15 minute la foc mediu, le intoarcem ope ambele parti ca sa fie coapte bine
- in ultimele minute de fierbere in oala cu cartofii, morcovii si mazarea adaugam ciupercile si ardeiul gras felii
- scurgem apa si cartofii ii punem deoparte pt a fii striviti cu instrumentul special sau trecuti prin masina de tocat ...
- in tava punem pestele fiert in lapte, rupt in bucati cu o furculita si imprastiat in toata tava , la fel adaugam si tonul scurs de ulei sau apa , mazarea, morcovii taiati rondele sau cuburi, ciupercile felii si ardeiul gras
- laptele in care a fiert pestele il filtram prinstrecuratoarea fina si il adaugam la cartofi ca sa obtinem un piure nu foarte lichid pe care il vom pune deasupra celorlate ingrediente cu un sac de patiserie sau chiar cu o lingura
- radem cascavalul sau parmezanul si punem la copt in cuptorul ata incalzit la temperatura destul de mare + grill dc aveti caci trebuie numai sa faca brinza crusta deasupra si este gata .

se lasa 5-10 minute sa se racoreasca inainte de a fii servit ...
puteti sa fceti si portii unice in vase mici care pot fii folosite la cuptor

Mele cotte (ripiene) - Mere coapte ( umplute)



gif2
Dopo aver parlato ieri con Nicoleta che mi ha raccontato come prepara lei le mele cotte mi è venuta una voglia tremenda...

anche se la foto è abbastanza brutta la ricetta vale la pena di essere riccordata nel blog ...

ingredienti :
2 mele
4-6 biscotti *
2 cucchiai gherigli di noci tagliate con il coltello (non tritate)
2 cucchiai mandorle tagliate ( non tritate)
2 cucchiai uvetta,
burro, zucchero semolato

*frollini al cioccolato ma usate quelli che avete in casa

lavate e asciugate le mele
togliete il torsolo
schiacciate i biscotti, tagliate con il coltello i gherigli di noci e le mandorle
scavate le mele togliendo la polpa( lasciate solo la buccia e 3-4 mm di polpa ) e amalgamatela con le noci, mandorle, uvetta
imburrate ( con il burro cremoso) la buccia delle mele cosi scavate e spolveratela di zucchero adagiate le mele in una teglia da forno con alcuni fiocchi di burro sul fondo o sulla carta da forno come volete
versate in ogni mela biscotti schiacciati per riempire il buco come uno tappo di solo 1 -1.5 cm altezza
riempite le mele con la polpa più noci, mandorle, uvetta e schiacciate per bene
io ho aggiunto sopra il resto di biscotti ma non fate come me perché questa polvere di biscotti si è bruciata ( si vede nella foto... )
infornate per alcuni minuti nel forno caldo a una temperatura alta e state attenti/e perché il tempo di cottura e variabile secondo il vostro forno, il numero delle mele ecc.. pero si vede quando sono pronte.

note :
* per il ripieno ognuno si puo' sbizzarire come vuole e usare gli ingredienti che ama di piu'

* aggiungete la cannella ( nel racconto di Nico c'era soltanto che io ho dimenticato di aggiungerla ... sarà per la prossima volta )


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ingrediente :
2 mere
4-6 biscuiti *
2 linguri miez de nuca taiat cu cutitul
2 linguri migdale taiate cu cutitul
2 linguri stafide
unt , zahar tos

*biscuitii mei erau de tipul frollini cu ciocolata dar puteti folosi si alti biscuiti

spalati si stergeti merele
scoatei cotorul cu instrumentul special sau cu un cutit
striviti biscuitii ( eu i.-am sfarimat cu mina caci acest tip sunt foarte sfarimiciosi)
taiati cu un cutit nucile si migdalele ( miezul lor)
scobiti merele scotind pulpa ( lasati numai coaja si 3-4 mm de pulpa ) si amestecati pulpa scoasa din mere cu nucile, migdalalele si stafidele
ungeti cu untul cremos coaja exterioara a merelor si rostogoliti merele astfel unse prin zahar tos
puneti citeva bucatele de unt intr-o tava / vas de Jena sau puteti doar pune hirtie de bucatarie in vas
asezati merele in vas ( ori pe hirtie ori peste unt .. dupa cum preferati..)
varsati biscuiti striviti in fiecare mar ca sa seformeze un dop de cca 1-1.5 cm inaltime si sa inchida gaura cotorului la baza marului
umpleti apoi cu amestecul de mar, nuci, migdale, stafide si indesati bine cu mina ca sa intre tot, mie mi-a amas asa cu un mic virf totusi
am presarat restul de biscuiti deasupra dar nu va recomand caci la mine s-au ars ( se vede in poza)
coaceti pentru citeva minute in cuptorul gata incalzit si la temperatura mare, timpul depinde de numarul de mere, de cuptorul vostru ... deci stati atenti/e la mere si se vede cu ochiul liber cind sunt coapte.

note:
* pentru umplutura insa fiecare poate da friu liber imaginatiei si deci sa foloseasca ingredientele care ii plac

* adaugati scortisoata eu am uitat sa o pun ( sper sa imi amintesc data viitoare)

Premio "una marcia in piu"



Grazie Nicoleta per questo simpatico premio



Dau mai departe acest premiu urmatorilor iar la rindul vostru si voi trebuie sa dati mai departe altor persoane care vor da si ele altora incit firul jocului sa nu se intrerupa:
Passo quoesto premio a :

Gatitul, o placere
Retete culinare pentru voi
Angolo cottura
il dolce forno di May

Bulz

Blog-Event XLI - Räuchern gestattet
This is my recipe for the Smoking allowed/ Räuchern gestattet/ Permis de fumer Zorra's blog event about a dish containing some smoked product.
I used an italian smoked cheese ( scamorza affumicata ).

Bulz means balls of mamaliga (Romania's version of polenta, made from corn meal flour boiled in watter in a special shaped cast iron pot called ceaun ) filled with cheese and roasted.
This is a shepherds dish.First prepare the polenta (mamaliga), after it’s ready, overturned it, cut into pieces and fill each piece with cheese. Form balls wich will be grilled or baked, sprinkled with butter and/or cheese and served with or without sour cream or yogurt.






Ingredients for the polenta (mamaliga):
300 g yelow corn flour
1200 ml watter
1/2 teaspoon of coarsed salt



ingredients for the filling :
150-200 g smoked scamorza ( italian smoked cheese)

50-60 g butter
150 -200 g grated telemea ( romanian cheese) you can also use greek feta


1. Prepare "mamaliga" (romanian polenta):
Put the watter to boil. Add salt when the water is simmering. When it boils pour the corn flour, sprinkling little by little, while you continue of stirring with a wooden spoon or you can add all the cour flour and stir better ( I like this version ). Keep stirring periodically the pot and cook mamaliga at a small fire for more than 40 minutes. The polenta could be thick. Overturned it and let it arrived at the temperature optimal you can touch the polenta and form the balls.




2. Divide the cheese in equal parts ( you can use more sort of cheese and mix it with butter ).

The cheese could be a sort of cheese fermented and wrapped in pine bark ( romanian name : brinza in coaja de brad) or an smoked cheese but also any (sheep) cheese you like. I used for this recipe an italian smoked cheese ( scamorza affumicata).




3. Form balls and cook it on barbeque or roasted in the oven. Put the butter cut in small pieces in a baking pan for 1-2 minutes in the warm oven, add the polenta balls in the melt butter and let them bake 15-20 minutes or more ( since them form a crust ) in the very warm oven.




Serve it warm with grated cheese or with yogurt or sour cream.


Mine are a mini version and the balls are the same misure of the golf balls but the real bulz is around 10 cm diameter




gif2 Bulz sono delle palle di polenta romena (mamaliga che viene preparata in un pentolone di ghissa chiamato ceaun) ripiene di formaggio e infornate o cotte sulla griglia o sulla piastra. E un piatto dei pastori.Per prima si prepara la polenta , quando è pronta si versa , taglia a pezzi e ogni pezzo viene riempito di formaggio. Si formano delle palle che sono cotte sulla griglia o cotte nel forno, spruzzate di burro e/or formaggio e servite con o senza panna acida or yogurt.


Ingredienti per la polenta :

300 g farina di granoturco
1200 ml acqua
1/2 cucchiaino di sale grosso

ingredienti per il ripieno:

150-200 scamorza affumicata

50-60 g burro
150-200 g formaggio romeno gratuggiato (telemea) o formaggio feta ( sono molto simili anche se non uguali)


1. Prepariamo la polenta : mettendo l'acqua a bollire, aggiunger il sale quando acqua inizia a bollire e dopo la farina di mais spolverandola a pioggia e mescolare sempre con il cucchiaio o un bastone di legno o si puo' aggiungere tutta la farina gialla in un solo movimento e mescolare molto bene per non fare i grummi (a me piace cosi con tutta la farina gialla buttata in una sola volta) . Si deve mescolare spesso mentre la polenta cuoce a fuocco basso anzi bassissimo per piu' di 40 minuti ( piu' cuoce meglio è). La polenta deve diventare soda. Si versa e si lascia raffredare fino quando si puo' toccare con la mano e si possono formare le palle.

2. Dividiamo il formaggio in parti uguali ( si pussono usare piu' tipi di foramaggio mescolati tra di loro e con burro ). A me piace un tipo di formaggio staggionato nella scorza di abete. Il formaggio puo' essere uno tipo cacciocavallo affumicato o un formaggio fermentato( chiamato "di burduf" il nome viene dal stomacco di mucca in quale viene staggionato con tanta sale e in un secondo tempo si riempe la scorza di abete con questo formaggio) o ogni tipo di formaggio ( di peccora) che piace a voi. Questa volta io ho usato scamorza affumicata.

3. Formate le palle e cuocetele sulla griglia, piastra o infornatele. Mettete il burro a cubetti in una teglia da forno, lasciate 1-2 minui nel forno molto caldo alla temperatura massima e quando il burro è sciolto aggiungete le palle di polenta ripiena. Lasciate cuocere 15-20 minuti o di piu' nel formo molto caldo or more

Servite calde con formaggio grattugiato con o senza yogurt o panna acida, io senza questa volta...

Le mie sono come misura "mini" grandi quanto una palla da golf pero il vero bulz è quasi 10 cm in diametro.

Romania Pictures, Images and Photos Ingrediente pt mamaliga :
300 gr malai
1200 ml apa
1/2 lingurita de sare grunjoasa

ingrediente pt umplutura :
150-200 scamorza affumicata ( un cascaval italin afumat) insa cum bine stim brinza cea mai potrivita pentru bulz este cascavalul afumat, brinza de burduf sau brinza in coaja de brad

50-60 r unt
150-200 g telemea rasa

1. Pregatim mamaliga : punem apa sa fiarba, cind e fierbinte adaugam sarea si cind inceoe sa clocoteasca se carsa in ploiae malaiul amestecind mereu sa nu faca cocoloase, sau se popate tirna tot malaiul o data si apoi amestecam cu putere cu facaletul de lemn special pt mamaliga sau cu o lingura de lemn de preferat cu coada lunga. Eu prefer varianta a doua . Mamaliga trebuie sa fiarba minim 40 minute dar cu cit fierbe mai mult e mai buna insa trebuie sa aveti grija sa nu se afume. Eu o fierb pe foc mic de tot si amestec cam la 10 minute in ea ... O sa obtineti o mamaliga mai tare, virtoasa. O rasturnam pe fundul de lemn si o lasam sa se raceasca pina cind ajunge la temperatura pe care o suportati ca sa puteti pune mina pe ea si o taiem in bucati.

2. Impartim brinza in parti egale ( se pot folosi si mai multe tupuri de brinza amestecate intre ele si chiar si cu adaos de unt) . Mie imi place brinza in coaja de brad . Puteti folosi brinza de bburduf, cascaval afumat sau cea in coaja de brad dar si orice alta brinza de preferat de oaie care va place voua. De data asta eu am folosit un cascaval italian afumat ( scamorza affumicata).

3. Formam bile din mamaliga umpluta si le coacem pe gratar sau in cuotor . Eu am pus untul intr-o tava si l-am dat la cuptorul incalzit la maxim , dupa citeva minute cind untul era topit am adaugat si bulzul si am lasat sa se coaca la temperatura mare ( 15-20 min) sua cite nevoie in functie de cuotirul vostru ca mamalia sa faca crusta.

Se serveste cald cu brinza rasa ( eu am ras telemea romaneasca ) cu sau fara iaurt sau smintina .

Bulzul facut de mine este in varianta mini de dimensiunea uneor mingi de golf insa cel traditional tb sa fie mare cit pumnul .

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