Mini vacanza ( Milano ) Pasqua Ortodossa - Mini vacanta ( Milano ) - Paste

Il Duomo di Milano
dedicato a Santa Maria Nascente

Galleria Vittorio Emanuele II
è un passaggio coperto che collega piazza della Scala e piazza Duomo

la Madonnina
Il Teatro alla Scala
Il Castello Sforzesco


Mini vacanza ( Roma ) Pasqua Ortodossa - Mini vacanta ( Roma ) - Paste

Colosseo
Costruito sopra un lago artificiale i lavori iniziarono nel 79 d.C da Vespasiano e terminarono sotto Domiziano. Inaugurato da Tito nel 80 per i 100 giorni di sport e giochi è composto da tre ordini di arcate e da un attico con finestre.
Sulla via dei Fori Imperiali oggi passegiano insieme i romani di ieri e di oggi Mercato Traiano progettato da Apollodoro di Damasco nel 107 d.C e completato in seguito dall'imperatore Adriano
La Colonna Traiana
Alta 40 metri è scandita da un fregio a spirale ornato da 2500 figure che rappresentano gli episodi delle spedizioni di Traiano contro i Daci [101-103, 107-108 d.C].

Trota, insalata di patate e barbabietola, lattuga e tzatziki - Pastrav, salata de cartofi cu sfecla rosie si salata verde cu tzatziki


La trota pullita e cotta nella padela antiaderente ( senza olio ) prima dalla parte della pelle .

Pastravul curatat si prajit in tigaia de teflon ( fara nici un fel de grasime) mai intii pe partea cu pielea.


La lattuga condita con sale e olio.

Salata verde condimentata cu sare si ulei.

Le patate cotte a MO ( o lesse ) tagliate a fette e amalgamate con la barbabietola cotta e affettata, condite con sale e olio e se volete anche con aceto .

Cartofii copti la microunde ( sau fierti) taiati felii si amestecati cu sfecla rosie coapta si feliata, condimentati cu sare si ulei si daca doriti si putin otet.



Cetriolo a cubetti con aglio schiacciato ( o in polvere ) aggiungiamo yogurt, sale e aneto.

Castravete cubulete cu usturoi pisat ( sau praf) adaugam iaurt, sare si marar.

Focaccia barese



La ricetta l'ho presa dal blog di Tatiana e Claudia e l'ha trovate QUI

ingredienti ( copia e incola ) :
400 di acqua
15 gr di lievito
50 olio extra vergine
1 cucchiaino di zucchero
400 semola di grano duro
200 gr farina 00
30 gr di fiocchi di patate *
1 cucchiaio raso di sale grosso

condimento:
olio extra vergine di oliva
pomodorini **
olive
origano

* al posto dei fiocchi di patate ho usato una patata sbucciata e cotta a MO, raffreddata e schiacciata

** i miei pomodori erano un po' troppo grossi e gli ho tagliato a pezzi e addagiato con la buccia verso l'impasto per non inumidire troppo

misura teglia 30*22 cm

in romana :




aluatul :
400 gr faina de griu dur (se poate folosi si doar faina obisnuita .. pt cine nu gaseste griu dur)
200 gr faina 00
15 gr drojdie de bere
1 lingurita de zahar
1 lingurita de sare groasa
400 ml apa calduta
15 ml ulei de masline
30 gr fulgi de cartofi ( cei pt piure instant)*

condiment:
ulei
rosii mici**
masline
sare groasa
origan


se face un aluat cu ingredientele de mai sus, se lasa sa dospeasca, se incalzeste cuptorul si in acest timp ungem tava cu ulei si cu miinile unse intindem aluatul in tava , intinsind cu degetele ... ungem cu pensula cu ulei, asezam deasupra maslinele si rosiile presaram cu origan si sare.

Lasam putin sa mai dospeasca pina cind se incalzeste cuptorul si coacem pina cind se rumeneste frumos ... la temperatura maricica .. cuptorul intre mediu si mare.
* in loc de fulgi de cartofi eu am pus un cartof curatat de coaja, copt la microunde ( sau il fierbeti ) , lasat sa se raceasca si strivit
** rosiile mele erau cam maricele si deci le-am taiat dupa care le-am asezat cu coaja spre aluat ca sa nu se ude prea tare

Pentru ca este destul de inalta o puteti taia di umple cu brinza, sunca .. ce vreti ...
dimensiune tava 30*22 cm

Ciorba de perisoare - Minestra con polpette di carne - Romanian meatballs soup

una ricetta tradizionale romena ma come tutte le ricette tradizionale nessuno puo' dire questa e la vera ricetta, ognuno la preparara al modo suo aggiungendo o togliendo gli ingredienti che non gradisce .. il punto comune di tutte le ricette sono le "perisoare" ( "s" si lege come "sci" nella parola italiana "lascia"). Ciorba e il nome delle minestre di sapore acidulo, in quale se aggiunge alla fine o panna acida o yogurt o limone o pomodori o "bors" un liquido tipico romeno ( che si usa molto nella zona di N-E .. Moldova) . La mia mamma la faceva senza bors solo con panna acida che la aggiungiamo direttamente nel piatto, cosi ognuno condiva la su a ciorba dopo il proprio desiderio.

ingredienti:

per le polpette ( perisoare)
200 gr carne macinata ( vitello o mista )
1 cucchiaio di riso ( quello che uno ha in casa ..)
1 uovo o meno ( aggiungiamo prima la carne, il riso e il uovo sbattuto solo q.b. )
sale e pepe

per la minestra
carota a cubetti o intera
cipolla ( meglio mondata e lasciata intera o solo tagliata in due- non piace a tutti )
patata a pezzetoni o intera
sedano rapa a fette o a cubetti
un pezzo di osso con carne ( per il bollito) o un brodo di carne
passata di pomodori o del concentrato di pomodori

prezzemolo e levistico

Prepariamo un brodo di carne : acqua con il pezzo di osso con la carne, cipolla, carota e sedano rapa ( se non lo trovate va bene anche il sedano - coste) ma e piu' saporito quello rapa.

Quando il brodo di carne e pronto prepariamo le polpette (tonde) con la carne macinata, uovo, riso, sale e pepe.

Quando il brodo e pronto aggiungiamo le polpette ( perisoare) e facciamo bollire a fuoco basso per 20 minuti con il coperchio. Aggiungiamo anche la patata tagliata a pezzi / cubetti e la passata di pomodori e lasciamo ancora a bollire fino quando e tutto pronto altri 10-20 minuti.

Alla fine solo se vogliamo possiamo aggiungere :
- panna acida o
- yogurt o
- limone e uovo sbattuto ( come per la stracciatela romana) o
- la salamoia insaporita  che si trova nella botte o nel baratolo con i crauti -ricetta romena ( verza fermentata in salamoia ) dfacendo attenzione al sale nella minestra perche la salamoia ( moare o zeama de varza  in romeno) è  già salata

Nella minestra bollente si aggiunge anche prezzemolo e levistico/ sedano di montagna.


in romana :

una dintre zecile de variante de ciorba de perisoare

ingrediente :

pentru perisoare

400 gr carne tocata ( vitel sau mixta)
2 linguri de orez
1 ou sau mai putin.. adaugam intii carnea si orezul si turnam oul batut atit cit e nevoie
sare, piper

pentru ciorba
o bucata de os cu carne
morcovi
ceapa
cartofi
telina( de preferat radacina)
suc de rosii cu pulpa sau concentrat de rosii

patrunjel si leustean

Facem o supa de carne cu apa, osul cu carne, ceapa , morcovele si telina.

Cind a fiert facem perisoarele din carne, orez, sare, piper si ou ...

Le punem la fiert la foc mic in supa de carne acoperita cu capacul. Lasam cca 20 minute si adaugam cartofii si rosiile si mai lasam 10 -20 minute sau mai mult cit e nevoie sa fie gata.

La sfirsit adaugam numai daca vrem : smintina sau iaurt sau suc de lamiie batut cu ou sau evident bors ( cui ii place) sau chiar zeama de varza (in acest caz atentie la sare)

In ciorba fiebinte se adauga la sfirsit patrunjel si leustean tocat.




english

one of the many variants of meatball soup

Ingredients:

for meatballs

400 gr minced meat (veal or mixed)
2 tablespoons rice
1 egg
First add the meat and rice and beaten egg poured as much as needed
salt, pepper

for the soup

a piece of bone with meat
carrots
onion
potatoes
celery (preferably root)
tomato juice and concentrated tomato pulp
parsley and lovage

Make a broth with water, bone, the meat, onion, carot and celery.
When the meat from the bone is cooked add the meatballs, rice, salt, pepper. Put them in the simmered meat soup. Let cook around 20 minutes and add potatoes and tomatoes (juice) and let it cook for another 10-20 minutes or more how we need to be ready.

In the warm soup add chopped parsley and lovage.


at the end I like to add :
1. sour cream with egg beaten
or
2. yogurt with egg beaten
or
3. lemon juice with egg beaten
 or
4. Brine  from fermented cabbage ( sauerkraut) 




* per la foto devo cercare nelle foto di 4 anni fa se non si è persa vome tante foto qunado il computer ha fatto delle storie o quando lo preparero di nuovo

Premio Excellent Blog Award !!!


Oggi ho ricevutto questo premio .. Grazie Tatiana ! con una motivazione che mi ha fatto molte felice: "a Cristina che mi sta facendo scoprire le ricette della Romania... ieri ho provato la sua zuppa di lattuga ehehehe che posterò prestissimo nel frattempo - una goduria! "
A mia volta passo il premio a ( la rindul meu dau mai departe acest premiu ) :
Stefano per le sue ricette tradizionale che a me piacciono moltissimo, anchè se non ho mai assagiato i suoi piatti sono sicura che è un ottimo cuocco... oltre ad essere una persona molto gentile.
Brii sempre gentile e carina grazie a lei ho conosciuto Tatiana e tutte le ragazze ( e i ragazzi ) del Forum dei pecati di gola dove ogni giorno imparo qualcosa di nuovo
Isabella cuisine per il suo blog cosi bello e per le ricette sfiziose ... pentru blogul ei atit de frumos si pentru retetele minunate...
Winterstar per le ricette e i consigli intersanti che trovo sempre sul suo blog.
Ioana
perchè è una cara amicca di vecchia data ( anche se lei e molto piu' giovane .. e anchèpiu' bella :-)) devo riconoscere ) da quale noi tutti abbiamo tanto da imparare e non solo nella cuccina...
pentru ca este o veche si foarte draga prietena ( chiar daca ea este mult mai tinara .. si mai frumoasa - decit mine :-)) trebuie sa recunosc ) de la care noi toti avem multe de invatat ( si nu doar in bucatarie ...)
Ada
cea cu miini de aur al carei blog minunat l-am descoperit de curind ... che ha mani d'oro e il suo blog l'ho scoperto da poco
Mona per le sue tante ricette appetitose e per i suoi dolci molto belli da guardare .. pentru retetele ei apetisante si pentru dulciurile atit de frumos ornate .
Nico
perchè nel suo blog trovo allegria e serenità e non solo .. anchè bellissime e buonissime ricettine .. pentru ca in blogul ei gasesc bucurie si liniste si nu numai .. si retete foarte bune si frumoase.
Puteti sa dati si voi acest premiu cui vreti si nu conteaza daca persoana respectiva l-a mai primit sau nu caci nu strica doua premii ;-)

Patate arrotolate nella pancetta ( al forno) - Cartofi in sunculita ( la cuptor )


Le patate tagliate in due per la lunghezza le sbollentiamo 5 -10 minuti ( o cotte a MO per 5-10 minuti .. no troppo )
Prendiamo le due meta e in mezzo adagiamo una fetta di formaggio e arrotoliamo tutto con una fetta di pancetta.
Inforniamo nel forno molto caldo.


in romana :


Cartofii taiati in doua pe lungime le oparim 5-10 minute ( sau le coacem la MO pentru 5-10 minuti .. nu prea mult).
Luam cele doau jumatati si in mijloc punem o bucata de brinza si infasuram cartoful cu sunculita .
Coacem totul in cuptorul foarte fierbinte.

Foca L Pride 2008











Ma dai !! noi ci assomigliamo tanto ....per chi non mi ha riconosciuto sono proprio io nella foto .
Ne asemanam mult .. perntru cine nu m-a recunoscut in poza sunt chiar eu ....



Ieri ho ricevuto il premio foca... sono davvero lusingata e soprattutto per le motivazioni che ha dato..” perchè nella sua cucina trovo veramente di tutto, piatti sfiziosi veloci e sopratutto buoni.” Grazie Stefano !


"L’unico impegno è di mettere in bella vista questo piccolo banner, perchè tutti sappiano che voi siete persone preziose, da tutelare nella giugla della rete"


Foca L Winner 2008
E' davvero difficile scegliere 3 ragazze soltanto, ammiro il blog di tante persone ma.. devo farlo e allora ... come tutti i premi andiamo per le categorie ;-)
FOCA "MIGLIOR AMICA"
a Mona e Nicoleta perchè sono due persone speciale, le mie migliori amiche che meritano tutta la felicità del mondo insieme alle loro bellissime famiglie. E perche' tutto quello che preparanò è squisito e tradizionale ( come piace a me).
FOCA "CEA MAI BUNA PRIETENA"
pentru Mona si Nicoleta pentru ca sunt doua persoane speciale, prietenele mele cele mai bune care merita toata fericirea din lume impreuna cu minunatele lor familii. Si pentru ca tot ce pregatesc e delicios si traditional ( asa cum imi place mie).
FOCA "ARTISTICA"
a Irina perchè non c'è giorno che non passo dal suo blog e le sue creazioni sono talmente stimolanti e appetitose che ti viene voglia di provare a fare di tutto.
FOCA "ARTISTICA"
Irina pentru ca nu trece o zi sa nu ma uit pe blogul ei iar creatiile ei sunt atit de stimulante si apetisante ca iti vine cheful sa probezi tot ce face.



Il significato di questo premio lo potete trovare QUI. Semnificatia acestui premiu o gasiti AICI .

Tot aici gasiti si codul HTML . Premiul il puteti darui la 1-3 posesoare/ posesori de bloguri, dupa cum vreti voi, sunteti libere sa alegeti.. Nu va simtiti obligate sa oferiti premiul ca pe un Oscar ( pe categorii ) ca mine dar evident scrieti si motivatia pentru care persoana / blogul il merita. Faceti referiment la pagina initiala, la initiatorii premiului - cam asta ar fii o regula, si sa va puneti o poza cu o foca ;-)

Limoni confit ( o in salamoia) per l'Abbecedario culinario Mondiale - Lamii in saramura




Ingredienti:

Limoni ( bio) ( fette e succo)
sale
chiodi di garofano ( o pepe in grani o alloro) 

- limoni bio tagliate a fette ( circa 1 cm) messe in barattolo alternate a sale grosso, con chiodi di garofano ( o con i grani di pepe o con foglie di alloro)

- lasciate il baratolo al buio per 3-4 giorni

- aggiungiamo il succo di altri limoni per riempire il barattolo e chiudiamo per bene

- lasciamo al buio per 3-4 settimane o un mese prima di usarli





Se volete potete tagliare i limoni in spicchi , divisi in quatro


si usano con il pollo, agnello... nelle ricette di tajine ...



in romana :



lamii ( biologice daca se poate )taiate in fellii ( de circa 1 cm)

asezate in borcan alternind cu sare groasa, cuisoare ( sau boabe de piper sau cu frunze de dafin)

lasam borcanul la intuneric cca 3-4 zile

adaugam suc de la alte lamii pina se umple borcanul si inchidem bine

lasam la intuneric 3-4 saptamini sau 1 luna inainte sa le folosim


se folosesc cu carne de pui, miel... in retetele arabe din nordul africii ...




Questa è la mia ricetta per  Marocco
organizzato da Trattoria Muvara  
e ospitato da 
Patrizia -  La Melagranata

Coscia di pollo con limoni in salamoia - Pulpa de pui cu lamii in saramura


Nella coscia di pollo disossata adagiamo 1-2 fette di limone in salamoia e chiudiamo ( con lo spago da cucina o stuzicadenti ) , mettiamo nella teglia da forno con olio poco sale grosso e peperoncino o altri aromi .
Lasciamo intiepidire e tagliamo a fette ... il limone in salamoia ha un sapore un po' forte
in romana :
Pe pulpa de pui dezosata frumos fara sa o ciopartim asezam 1-2 felii de lamiie in saramura , legam cu ata pentru bucatarie sau prindem cu scobitori si asezam in tava cu ulei si sare groasa + boia de ardei ( iute).
Coacem bine, lasam sa se raceasca si taiem felii ...
Gustul lamiilor in saramura este destul de puternic.

Confettura di pomodori verdi alla vaniglia - Dulceata de gogonele cu vanilie



- i pomodori verdi tagliati a fette e tolti i semi
- mettiamo acqua con aceto bianco o di mele a bollire ( per ofgni 2 l di acqua 300 ml di aceto non piu' di 9° ) e versiamo le fette di pomodori, lasciamo a bollire al fuocco basso per 1 ora o fino quando le fette sembrano piu' transparente , al occhio si vede la diferenza
- scolate e lavate in acqua fredda, lasciate per una decina di minuti in acqua fredda e scolate di nuovo molto bene ( se abbiate lessato una quantitat grande di pomodori lasciate in acqua fredda piu' tempo e poi a scolare anche per tutta la notte )
- pesate e per ogni kilo di pomodori usiamo 1 kilo di zucchero e 500 ml acqua
- prepariamo il sciroppo con acqua e zucchero, facciamo bollire e quando inizia a legare aggiungiamo le fette di pomodori
- lasciamo a bollire a fuocco basso fino quando e pronto ( facciamo la prova piattino)
- spegniamo il fuocco e aggiungiamo la vaniglia
- versiamo la confettura nei barattoli sterilizati , chiudiamo e capovolgiamo i barrattoli .. lasciamo a raffreddare cosi .

nel libro dove ho trovatto la ricetta diceva di aggiungere alcune gocce di colorante alimentare verde per far tornare al colore iniziale le fette di pomodoro


in romana :


- gogonelele se taie felii si se curata de simburi - se pun la fiert in apa cu otet ( la 2 l de apa 300 ml otet nu mai puternic de 9°) cind au fiert ( cca 1 ora ) trebuie sa vedeti diferenta :la inceput sunt mate ca orice gogonea dar fierbind la foc mic de tot devin usor transparente .. nu vor arata exact ca niste bucati de sticla dar vor fii mai transparente decit la inceput
- se rastoarne in strecuratoare si se clatesc cu apa rece, apoi se lasa din nou in oala in care au fiert insa de data asta in apa rece ( ca sa fim siguri ca iese mirosul de otet .. in caz ca a ramas)...
- se strecoara din nou si se lasa cca 2 ore ( dc e cantitate mai mare le puteti lasa si o noapte intreaga ) la scurs
- se cintaresc (asa scurse )
- face un sirop din zahar si apa - cind siropul da in clocot adaugam feliile oparite
- lasam sa fiarba pina este legat ( face fir : luam sirop intre 2 degete aratator si degetul mare si le lipim si le indepartam , dc se formeaza fir e ok sau facem proba cu farfuriuta ) .. nu trebuie sa fiarba mai mult decit e necesar si nici la foc mare ca sa nu se ingalbeneasca ...
- in careta Jurcovanei scrie ca putem adauga citeva picaturi de colorant verde alimentar ca sa le aducem la culoarea initiala .. eu nu am urmat acest sfat
- dupa ce sunt fierte si am stins flacara adaugam vanilina .. sau zahar vanilat
- punem in borcane curate si sterilizate (perfect uscate) cu capac cu filet.. inchidem capacul si intoarcem borcanul cu fundul in sus .. lasam pina se raceste .. se va forma vid si capacul se va inchide perfect ... dulceata tine perfect fara sa mai fie nevoie sa fierbeti borcanele la bain marie ...

Marmelatta di pomodori verdi alla vaniglia - Gem de gogonele cu vanilie


ingredienti :

- pomodori verdi tagliati a fette di 1 cm e senza semi

- zucchero semolato ( per 1 kg di fette di pomodoro mondate aggiungiamo 1 kg di zucchero )

- passiamo nel setaccio i semi tolti e il succo che risulta ( per 300 gr di pomodori mondati ho raccolto 80 ml di succo ma era bene anche senza il succo)


- a bolire fino quando il sciroppo lega ( facciamo la prova piattino )

- al fine spegnamo il fuocco e aggiungiamo la vanigli / vaniglina

- versiamo nel barattolo sterilizato, chiudiamo e capovolgiamo il barattolo ... lasciamo a raffredare


in romana :


ingrediente :

- gogonele taiate in felii de minim 1 cm grosime ca pentru salata si curatate de simburi

- zahar tos ( la 1 kg de felii de gogonele se pune 1 kg de zahar)

- sucul ramas de la simburi trecut prin sita ( la 300 gr de felii si 300 gr de zahar era 80 ml )


- fierte pina cind siropul se leaga

- cind e gata se stinge focul si se adauga vanilia

- se pune in borcanul sterilizat si cu capac cu filet

Muffins ( piselli e wurstel) - Muffins ( mazare si cremvurst)



ingredienti :
350 gr farina OO
80 gr piselli
100 gr wurstel a cubetti
70 gr burro morbido
40 gr parmeggiano o grana
2 uova
100 ml latte
1/2 bustina di lievito in polvere paneangeli
Amalgamiamo tutti i ingredienti solidi ( farina , sale, lievito, parmeggiano/ grana) , aggiungiamo i ingredienti licquidi ( uova sbattute +latte+ burro morbido) e alla fine aggungiamo i piselli e i wurstel a cubetti.
Mettiamo il composto nella teglia unta e infarinata riempiendo a 3/4
Inforniamo a 180 °C per 30-35 minuti


in romana :


ingrediente :
350 gr faina OO
80 gr mazare fiarta*
100 gr cremvurst taiat cubulete ( sunca sau alt mezel)
70 gr unt moale
40 gr parmezan ras ( sau alt cascaval)
2 oua
100-125 ml lapte ( puneti intii 100 ml si dc mai e nevoie mai adaugati)
1 plic de praf de copt
sare, piper
se amesteca solidele : faina impreuna cu praful de copt , parmezanul , sarea si piperul si la final mazarea si cremvurstiul
separat amestecam lichidele : batem cele 2 oua + laptele ( 100 ml numai ) +untul topit varsam compozitia lichida peste cele solide si amestecam , dar nu prea mult ca sa le strivim de tot dc nu se incoropreaza bine toata faina atunci mai adaugam putin lapte ..
ungem cu unt sau ulei formele si le tapetam cu faina, punem cu lingura din compozitia de muffins si introducem tava la cuptor la foc mediu pina sunt copate ( aurii ) cca 30-35 minute
* pt cine vrea poate sa caleasca mazarea cu putina ceapa in ulei si sa o verse asa cu ceapa cu tot ( fara ulei ) in compozitie .. cinsd e rece evident!!

Minestra di insalata con la frittata - Ciorba de salata cu omleta - Salad soup with omelette




Una delle tante ricette. La differenza tra le ricette la fa la scelta degli ingredienti

- alcuni usano la pancetta affumicata, bacon o altri tipi di carne affumicata e altri non aggiungono la carne

- alcuni aggiungono una manciata di riso

- alcuni ( come il mio padre ) aggiungono nella frittata farina di mais

- alcuni( come la mia mamma) al posto del latte usano il siero di latte

- alcuni quando fanno rossolare l'insalata aggiungono poca farina




ingredienti :

- 2 fette di pancetta tagliatte a pezzi e fritta nella padella antiaderente ( il grasso che risulta lo buttiamo )
- 1 fetta di speck tagliatta a cubetti
- 1/6 insalata ( ho usatto la gentilina ma va benne ogni tipo - a me piace molto con la scarola )
- 2 fette di limone o solo il sugo di limone ( se non vi piace il gusto poco amaro che lascia la buccia di limone)
- una punta di cucchiaio di polvere di aglio o uno spicchio d'aglio
- sale (io non ho aggiunto perche le fette di limone che ho usato erano in salamoia
- una frittata di 2 uova
- uno mestolo di latte ** e 4 mestoli di acqua o brodo vegetale
- 1 cucchiaino di aceto ( io ho usato aceto di mele ) o 1 cucchiaino di succo di limone
- 1 tazzina ( come quella di caffè ) con panna acida o yogurt
- la pancetta fritta nella padella antiaderente, se la pancetta lascia troppo grasso lo buttiamo prima e poi facciamo rossolare l'insalata tagliata a strisce nella stessa padella insieme con l'aglio
- versiamo l'insalata amorbidita nella pentola, aggiungiamo il latte e l'acqua o il brodo vegetale e le fette di limone* e lasciamo a bollire 10-15 minuti ( a me piace l'insalata come le altre verdure meno cotte, piu' al dente) e prepariamo la frittata
- facciamo frigere i cubetti di speck affumicato
- la frittata raffredata e tagliata a quadretti o striscie la aggiungiamo nella minestra insieme alla pnna acida o allo yogurt, l'aceto o il succo di limone e lo speck affumicato
*al posto delle fette di limone va bene anche solo il succo di limone se non vi piace il gusto poco amaro che lascia la buccia di limone . Io ho usato quelle in salamoia ( cosi non ho aggiunto sale nella minestra
** al posto del latte la mia mamma usava il siero del latte

Il sapore finale può essere coretto da ogniuno aggiungendo panna acida o yogurt nel proprio piatto
Tutte le foto QUI


in romana :

ingrediente :
2 felii de pancetta ( adica carne si grasime de pe burta porcului .. era mai bine daca era afumata dar n-am avut)
1 felie de speck afumat taiata patrate
1/6 salata verde creata ( gentilina )
2 felii de lamiie ( ale mele erau in saramura )
un virf de lingurita de usturoi praf ( sau 1 catel de usturoi intreg )
sare ( eu nu am pus caci aveam si usturoiul si lamiile sarate )
omleta din 2 oua
1 polonic de lapte* si 4 polonice de apa sau supa de legume
1 lingurita de otet sau de zeama de lamiie
1 cescuta de smintina sau iaurt

- am prajit sunca taiata bucati si am scos-o pe o farfurie
- aruncam o parte din grasime alasata de sunculita dar daca sunca nu lasa foarte multa grasime inmuiem frunzele de salata taiate felii in aceeasi tigaie impreuna cu un catel de usturoi intreg si strivit sau cu praful de usturoi
- am rasturnat salata in oala impreuna cu lapte si apa sau supa si feliile de lamiie
- lasam sa fiarba 10-15 minute depinde de salata, nu trebuie sa se topeasca de tot in oala
- lasam putin sa se raceasca si in timpul asta pregatim omleta .
Tata punea si putin malai in omleta, cind o punea in ciorba se umfla putin malaiul.
- prajim mai bine zis calim putin speckul afumat
- omleta racita si taiata patrate sau fisii o adaugam in ciorba impreuna cu smintina sau iaurtul , otetul si speck-ul afumat
* in loc de lapte mama punea zer

gustul final poate fii corectat dc fiecare isi pune in plus in propria farfurie iaurt sau smintina


english

Ingredients:
- 2 slices of bacon cut in little pieces and fried in a pan
- 1 slice of bacon diced
- 1/6 salad (this time I used Gentilina but I really like the escarole)
- 2 slices of lemon or just lemon juice *
- A pinch of garlic powder or a garlic clove
- Salt (No salt this time for me because I used lemon slice in the brine )
- A 2 egg omelette **
- 1 ladle with milk and 4 with water or vegetable broth
- 1 teaspoon vinegar (I used apple vinegar) or 1 teaspoon lemon juice
- 1 cup (like coffee cup) with sour cream or yogurt
- Bacon fried, add the salad and add milk and water or vegetable broth and lemon slices * and let boil 10-15 minutes (I like the salad al dente)
- at the end add the smoked bacon cubes and the omelette chilled and cut into little pieces, add also the sour cream or yogurt, vinegar or lemon juice


* Instead of slices of lemon I used lemon in brine (so I did not add salt in the soup)
** Instead of milk my mom used the whey

Pomodori verdi fritti - Rosii verzi prajite - Fried Green Tomatoes







Mi sono ricordata del film con lo stesso titolo "Pomodori verdi fritti alla fermata di treno" ma non mi ricordavo la ricetta ... Ho fatto un giro con google e ho trovato tante ricette una piu' buona dell'altra ... Ho scelto questa perché molto semplice e poi con un ingrediente che a me piace moltissimo : farina di mais




ingredienti :


pomodori verdi
 sale
pepe
 farina di mais
 olio per friggere

i pomodori tagliati a fette no molto sottili ma neanche troppo grosse,
salate e passate le fette nella farina di mais e poi fritte nella padella con l'olio

Questa è la mia  ricetta per 
 il nostro tour virtuale in USA
 organizzato da Tratoria Muvara  
e ospitato da
Simona del blog  Briciole .


in romana :



Mi-am amintit de filmul "Rosii verzi prajite " dar nu imi aminteam deloc reteta .. asa ca am cautat putin cu google si am gasit o multumie de retete. Am ales una mai usoara dar si cu ingredientul meu preferat : malaiul.
ingrediente:
gogonele ( rosii verzi)
sare
piper
malai
ulei
Rosiile ( gogonelele ) se taie rondele nici prea groase dar nici prea subtiri, se sareaza si se trec prin malai. Apoi se prajesc


english:

Thinking at the movie Fried Green Tomatoes I try to cook this very easy Southern recipe with my favourite ingredients.

green tomatoes
salt
pepper
cornmeal
oil to fry

Clean the tomatoes and cut it in 1/2 inch thick slices.
Salt and pepper  and coat the slices in cornmeal
Fry it

This is my recipe for
hosted by Simona
 from  

 

Pizza ai quattro formaggi


ingredienti :


300 gr farina OO

1 cucchiaino sale

1/2 bustina lievito per torte salate, pizze .. ( Paneangeli Pizzaiolo)

acqua (q.b)


gorgonzola

scamorza affumicata

mozzarella

caciotta


1 cucchiaio farina di mais


impastiamo e stendiamo la pasta in una teglia spolverata con farina di mais

versiamo tutti i cubetti di formaggio sulla pasta e inforniamo per 10-15 minuti nel forno già caldo al fuocco alto


lasciamo un paio di minuti a raffreddarsi e la tagliamo a fette
in romana :
ingrediente :
300 gr faina OO
1 lingurita de sare
1/2 plic de drojdie instant Panengeli ( sau 4-5 grame de drojdie prospata dar in cazul asta lasam la dospit )
apa cit e nevoie
gorgonzola
scamorzza afumata
mozzarella
caciotta
1 lingura de malai
framintam si intindem o foaie pe care o punem pe tava cu malai
asezam toate cuburile de brinza si coacem la foc mare pentru 10-15 minute
se lasa sa se raceasca si se taie

Blondie



Blondie come dice anche il nome è bionda ed è la sorella di brownie :-)))


ingrdienti :

1/2 cup = 120 gr burro sciolto

1 cup = 180 gr zucchero

2 uova

1 cup = 120 gr farina OO

1/4 cucchiaino sale

1/2 cucchiaino lievito per dolci ( il mio era vanigliato)

+ vaniglia se il vostro lievito non e vanigliato

1/2 cup ( 60 gr ) noci, nocciole, mandorle ecc ...o frutta candita ( io ho aggiunto scorza di anguria dalla confettura ) o uvetta o pezzi di cioccolata ... o quello che piace a voi
la ricetta per le scorze di anguria è QUI


ho ammalgamato zucchero con uova e burro sciolto senza far sciogliere zucchero , solo cosi alcuni giri con il cucchiaio

ho aggiunto la farina, sale, lievito e vaniglia e la scorza di anguria

in una teglia ( 30*22 cm) con carta da fornio ho versato tutto

infornato a 177 °C (350°F ) per 30-35 minuti ... io pero' avevo il forno gia' caldo prima e l'ho abassato e ho infornato il dolce solo per 20 minuti al fuocco medio.


in romana :


1/2 cup = 120 gr unt topit

1 cup = 180 gr zahar

2 oua

1 cup = 120 gr faina OO

1/4 lingurita de sare

1/2 lingurita de praf de copt ( eu am folosit unul cu vanilie deja ca sa scap de grija) sau aroma de vanilie separat .. de care va place voua

1/2 cup ( 60 gr ) nuci,alune,migdale ..etc ...sau fructe zaharisite ( eu am pus coaja de pepene verde ) sau stafide sau bucatele de ciocolata ... sau in fine puteti sa puneti ce vreti si va place ...

reteta pt cojile de pepene este AICI


am mestecat fara sa las sa se topeasca zaharul cu ouale si cu untul topit , am adaugat faina in care am amestecat sarea si praful de copt ( + vanilia )..

am adaugat fructele zaharisite si am amestecat compozitia

am pus intr-o tava ( dimensiuni 30 x22 cm ) o hirtie de copt si am turnat compozitia am copt la cca 20 minute ( pt ca eu am avut cuptorul deja infierbintat ) .. in reteta spuna: se coace la 177 °C ( 350 °F) pt cca 30-35 minute Nu coaceti prea mult ca si brownie .. blondie nu tb sa se usuce prea tare ...

Grazieeeeee Tatiana!!

Vorrei dedicare questo post a Tatiana, senza il suo aiuto il mio blog sarebbe sparito tra pocco ...
Grazie di cuore Tatiana!

Pasta con zucchina bianca ( chiara ) e gorgonzola - Paste cu dovlecel si gorgonzola


ingredienti:

pasta corta
1 zucchina bianca gratuggiata
olio, sale gorgonzola

La pasta cotta e scolata aggiunta alla zucchina gratuggiata e ammorbidita in un cucchiaino di olio e 2 cucchiai di acqua di cottura della pasta ( gia' salata ). Aggiungiamo alla fine cubetti di gorgonzola .

in romana:
dovlecelul ras pe razatoarea mai mare si inabusit in tigaia de teflon cu 1 lingurita de ulei si putina apa in care fierb pastele ( apa e sarata ) adaugam pastele fierte si scurse peste dovlecel si brinza gorgonzola ( se poate inlocui cu brinza topita sau cu brie )

Crescente al latte - Crescente cu lapte




la ricetta e quella della Prova del cuoco di Alessandra Spisni

forum la prova del cuoco


io non ho fatto lievitare due volte come lei e ho usato 1/2 cubetto di lievito


ingredienti:

500 gr farina OO
25 gr lievito di birra ( io solo 1/2 cubetto)
15 gr sale ( io 1/2 cucchiaino)
1 cucchiaio di miele ( per sciogliere il lievito )
2 cucchiai panna fresca
latte q.b.

mettiamo in una ciotola lievito sciolto con miele ( o zucchero)+panna+ 150 ml latte .. aggiungiamo la farina con il sale e mescoliamo con un cucchiaio ...aggiungiamo poco a poco il resto del latte q.b. per avere un impasto molto mobido . Come dice lei "un po’ appiccicoso e colloso (deve rimanere un po’ attaccato sia alle mani che alla ciotola dove si lavora)".Qui io ho fatto una modifica : ho unto con olio una teglia di vetro ( ma sara' meglio una di aluminio ) e ho versato l'impasto. Ho lasciato coperto con un tovagliolo di lino dentro il forno a MO ( spento !) pero' la dentro l'impasto sta bene . Prima di mettere la teglia nel forno a MO ho fatto scaldare una tazza con acqua dentro, cosi il forno era pieno di vapori caldi di acqua .. ho lasciato a lievitare e inforniamo a 200-220° C

Io ho spennelato la crescente quando era pronta con l'acqua di cottura della pasta- contiene amido e la crosta del pane rimane morbida. o meglio : 1 cucchiaino d'amido di mais sciolto in 250-300 ml acqua , facciamo bollire per alcuni minuti e lasciamo raffredare .. con questa acqua spenneliamo il pane o i panini

una fetta ripiena di stracchino ..
diametro teglia = 26 cm


in romana:


" Crescente " este o piine specifica din zona Bologna. Nu trebuie sa fie foarte inalta seamana mult cu focaccia . In trecut aceasta piine era framintata cu apa in care fierbea cotechino si deasupra ei se puneau fisii de sorici care la caldura cuptorului se cocea si devenea crocant si se rasucea. Tot in trecut se mai folosea in aluat bucati de la prosciutto cotto ( resturi).


Reteta pe care am facut-o eu este cu lapte ..... cind am vazut-o eu la tv a fost prezentata astfel: coapta intr-o forma rotunda de acelasi diametru ca si o tigaie ( o sa vedeti de ce ). Taiata in 2 ca un blat de tort, pregatita o omleta separat in tigaie peste prima jumatatea ( cea inferioara ) se rastoarna omleta si se aseaza capacul ( partea superioara a crescentei) apoi se taie totul in felii ca de tort sau in diagonale astfel incit sa rezulte multe romburi ... dc va e frica sa taiati sa nu va alunece feliile si umplutura : se infig mai multe scobitori in piine apoi se taie in asa fel incit sa ramina fiecare romb sau patrat de piine cu o scobitoare in mijloc


ingrediente :


500 gr faina
25 gr drojdie ( eu am pus insa numai 12 grame dar am lasat sa dospeasca mai mult de cele 20 minute cit ar fii trebuit .. deci mai multa drojdie = timp mai scurt de dospire )
sare
miere ca sa topim drojdia ( dc nu aveti merge si cu zahar)
2 linguri smintina (cea din care se bate frisa- in loc de smintina asta puteti pune putin unt topit si adaugat in lapte )
lapte cit e nevoie ( mie mi.au intrat cca 350 ml dar nu o luati de buna .. cum zic mereu fiecare faina cere mai mult sau mai putin lichid... )


aluatul tb sa fie moale asemanator cu cel de negresa ... se pregateste in castron, si se bate cu mina sau cu mixerul cel special pt aluat .. eu l-am batut cu mina ca si cum ai bate cu telul miscam mina in sens circular din centrul castronului spre marginea lui in felul asta aluatul se "oxigena" se umplea de aer .. nu mult asa de citeva ori doar ... am uns o forma ( eu una de sticla ) cu ulei si am turnat aluatul .. am facut citeva gaurele cu degetele ca sa vad cind creste ... nu tb s afaceti la fel .. apoi am pus castronul acoperit cu un servet in cuptorul cu microunde ca se inchide etans... sau intr-un dulap merge .. undeva unde sa nu fie in bataia vintului ... dc puneti 25 gr de drojdie lasati a crescut cca 20 minute .. dc puneti ca mine mai putina drojdie lasati mai mult .. o sa creasca nu chiar dublu dsar creste .-. intre timp incalzim cuptorul bine si punem la copt tava cu aluatul la cca 200 °C .. eu am pus la temperatura mai mare primele minute si apoi am mai micsorat la mediu .. am copt pina s-a rumenit .. in ultimele minute am uns piinica cu apa in care au fiert macaroanele ( aveam apa am inmuiat pensula in ea si am uns .. apa asta contine amidon si nu lasa sa se formeze crusta tare , a ramas moale pe deasupra ... pufos )

diametru vas = 26 cm

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