Yogurt home made - Iaurt facut in casa

1 l latte (intero, scremato, parzial scremato, fresco o UHT ..)*
4 cucchiai di yogurt intero**


- in una pentola facciamo scaldare il latte fino a quasi 40 °C
- aggiungiamo lo yogurt e mescoliamo tutto con una frusta o un cucchiaio di acciaio (NO legno)
- versiamo il composto nei barratoli/ vasetti
- i vasetti ben chiusi adagiati in una pentola con 3 ditta di acqua tiepida , coperta con un coperchio e con una coperta per mantenere la temperatura constante per minimo 12 ore
- trascorso il tempo lo yogurt e pronto per mettere i vasetti nel frigo

* io ho preparato tutto ieri verso mezzogiorno e oggi alla prima ora ho messo i vasetti nel frigo
** usando il latte o yogurt partialmente scremati lo yogurt risulta licquido ( da bere) ... mescolando piu' tipi di yogurt e a volte usando il latte intero


si puo' preparare tutto in una pentola con coperchio al posto dei vasetti

l'dea di Irina Invat sa gatesc : aggiungere 3-4 cucchiai di latte in polvere nella miscella di latte e yogurt cosi lo yogurt che ottenete sara' piu' grosso/ consistente / molto compatto.


in romana :


1 l de lapte ( proaspat sau UHT degresat sau nu )*
4 linguri de iaurt **

- incalzim laptele pina la aprox. 40 °C ( adica cit sa putem tine degetul in el)
- adaugam iaurtul si amestecam bine
- varsam lichidul obtinut in borcane inchise apoi cu capace cu filet
- punem borcanele intr-o cratita cu 3 degete de apa calduta, acoeprim cratita cu capac si infasuram totul intr-o patura, fete de masa etc ... pentru a mentine temperatura constanta in urmatoarele 12 ore
- dupa cele 12 ore iaurtul e gata sa fie pus la rece in frigider si cind este racit e tocmai bun de mincat

* eu am folsoit lapte degresat UHT , am preparat totul ieri pe la prinz si azi dimineata la prima oar iaurtul era deja gata ... acum borcanele sunt in frigider la racit
** folosind lapte si/sau degresat iaurtul obtinut va rezulta lichid, de baut...

nota : Nu trebuie sa il faceti in borcanele daca nu vreti, se poate pune totul intr-o craticioara cu capac si apoi craticioara in cratita cea mare cu apa calduta, totul acoeprit si tinut la temperatura constanta pt cca 12 ore

ideea Irinei Invat sa gatesc este sa adaugati si 3-4 linguri de lapte praf in compozitia de lapte si iaurt in felul asta iaurtul obtinut va fii mai consistent .

5 commenti:

Nicole ha detto...

Cel mai bine iese daca pui in loc de iaurt, o lingura de smantana, iese mai cremos.

Cristina ha detto...

Nicole smintina eu o fac tot in casa caci nu o gasesc niciodata la magazin aici .. Adica se gaseste numai smintina aia care se bate pt frisca nu asa acra ca la noi. Deci eu pun lamiie in smintina de frisca si las sa se acreasca. Acum ca zici si tu si mi-a mai zis cineva sa pun smintina o sa adaug in lapte si niste smintina preparata de mine.
Asta a iesit cremos dar curgator caci era laptele degresat si iaurtul destul de lichid insa foarte bun la gust! ca sa nu mai zic de satisfactia ca e facut de tine, ca e curat si fara porcarele in el ( decit in mica parte cit putea sa cuprinda cele 4 linguri de iaurt cumparat)...

pupici

Romins ha detto...

Ho cercato ovunque la ricetta di un dolce che in rumeno si chiama Alba... non mi ricordo, che in italiano vuol dire Bianca come la neve...

La conosci?

Romins ha detto...

Albă ca Zăpada!

Cristina ha detto...

Romins la conosco (Alba ca Zapada) l'ho preparato molto tempo fa (Natale o Capodanno 2004) insieme ad un altra che a me piace molto (Albinita).
Ho aggiunto le due ricette. Se hai domande : chiede pure.

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