giovedì 29 maggio 2008

Crescente al rosmarino e finocchio - Crescente cu rozmarin si fenel



ingredienti:


500 gr farina 00
20 gr lievito di birra fresco ( sciolto con zucchero)
sale- 1 cucchiaio
acqua e latte q.b.
olio
rosmarino e finocchio

- mettiamo in una ciotola il lievito sciolto con 100 ml latte, aggiungiamo la farina con il sale e  mescoliamo con un cucchiaio, aggiungiamo poco a poco il resto del latte e l'acqua q.b. per avere un impasto molto morbido ( un po’ appiccicoso e colloso (deve rimanere un po’ attaccato sia alle mani che alla ciotola dove si lavora) ..Lo impastiamo per un po' con le mani unte con olio e lo lasciamo a lievitare.
- versiamo l'impasto lievitato in una teglia tonda unta con olio , schiacciamo con le ditta, aggiungiamo il rosmarino e il finocchio e lasciamo a lievitare per un po' e scaldiamo il forno a 200°C
-spennelliamo l'impasto con acqua e latte o acqua e yogurt, abbondante ( 1-2 mm) e inforniamo .

variante : con olive, pomodorini, cipolla..



in romana :


500 gr faina
20 gr drojdie de bere proaspata ( topita cu zahar)
1 lingurita de sare ( am dizolvat-o in apa )
apa sau lapte la temperatura camerei cit este nevoie ca sa obtinem un aluat moale ( eu am folosit amestec de apa si lapte )
ulei sau unt topit
rozmarin, fenicul ( in locul lui puitem pune : ceapa, brinza cubulete, rosii mici intregi sau taiate jumatati, masline etc)


- framintam putin cit sa se dezlipeasca usor de pe castron , cu miinile unse cu ulei sau unt topit
- lasam la dospit cit sa se dubleze volumul
- ungem tava cu ulei si turnam aluatul
- strivim NUMAI cu degetele cit sa se largeasca si sa se aseze in tava bine , uniform , nu mai inalt de 2 degete
- lasam sa mai dospeasca putin si incalzim cuptorul
- asezam rozmarinul si ce mai dorim din loc in loc pe aluat , chiar putem sa prindem cu 2 degete coca si sa acoperim putin rozmarinul 
- ungem cu ulei+ lapte sau ulei+ iaurt ( nu cu zgircenie . sa fie lichid de 1-2 mm deasupra aluatului )
- coacem in cuptorul cald 200 °C pina cind se rumeste