domenica 18 novembre 2007

Culurgiones de patate - Culurgiones umpluti cu cartofi ( reteta Sardegna )






ingredienti per la pasta :
150 gr farina 00
acqua

per il ripieno:

3-4 patate
formaggio di pecora
menta
olio
1-2 spicchi d'aglio


per il sugo:
funghi 
pomodoro


per il ripieno. la patate bollite con la buccia , si toglie UNA patata ALLA VOLTA dall'acqua calda, si sbuccia e si passa subito con lo schiacciapatate, raccogliendo la purea in un contenitore.
si aggiungono il formaggio grattugiato e la menta + il olio in quale sono stati scaldati i spicchi d'aglio solo per dare l'aroma.
ho diviso la pasta in 12 pezzi e ho tirato uno per uno a forma di cerchio.. in mezzo il ripieno e poi chiudere a "pizzichi" o verso l'interno

si fanno bollire nell'acqua bollente e dopo  scolati e conditi con la salsa

in romana :

Culurgiones sau culingionis sunt paste umplute tipice din Sardegna, pasta externa inchide umplutura printr-un fel de "cusatura" tipica obtinuta ciupind pasta din loc in loc cu un " desen " care pare a fi un spic de griu sau sira spinarii a unui peste.  Dimensiunea unui culurgione poate fi de la 4 la 10 cm lungime si de al 3 la 5 cm latime iar umplutura poate fi din cartofi sau spanac si urda ( de oaie obligatoriu ) sau din  frunze de sfecla iar foaia in cele mai multe retete este prezentata ca fiind faina si apa ( + putin ulei si sare)  dar exista si retete din  faina si ou ( + sare ) 

 ingrediente pasta :

150 gr faina 00
apa calduta cit e nevoie
1 lingura de ulei 
un praf de sare
 apa se pune cite putin cite putin doar cit e nevoie sa rezulte un aluat elastic si moale... 


daca umplutura nu e inca gata tinem aluatul sub un castron sau oala ca sa nu se intareasca in timp ce pregatim umplutura :

3-4 cartofi de marime medie se fierb in coaja
brinza de oaie rasa ( la cartofii astia eu am avut cam o farfurie de supa cu brinza rasa )
menta tocata
putin ulei in care am prajit 1-2 catei de usturoi, apoi aruncati usturoiul si folositi doar uleiul aromat

preparare:
- cartofii se curata de coaja si se strivesc ca pt piure ( eu i-am ras pe razatoare ), se adauga uleiul aromat si brinza + menta ... se amesteca bine cu mina si se fac mini cilindri.
- aluatul se imparte in bucati de marimea unei nuci ( mie mi-au iesit 12 din cantitatea de mai sus) deci si cilindri de umplutura tot 12 i-am facut .
- se ruleaza cu sucitorul fiecare nuca de aluat cit sa rezulte o foaie rotunda, foaia rotunda trebuie sa fie mai mare decit mini cilindrul de umplutura - se aseaza in palma stinga foaia, peste ea umplutura, se indoaie in sus marginea de pasta apoi peste ea se indoaie cea din stinga si apoi peste cea din drepta stringind intre degete ca si cum am ciupi aluatul si tot asa pe toata lungimea .

pastele umplute se pun la fiert in apa fierbinte cu sare si putin ulei 

se amesteca cu o paleta de lemn caci sunt delicate ( nu au ou si deci sunt mai sensibile) de cind s-au ridicat la suprafata se mai fierb citeva minute ( eu le-am fiert cca 5 min caci erau mari .. daca le faceti mai micute se pot fierbe si mai putin )

Separat am pregatit un sos de rosii si ciuperci ( pleurotus), am pus ciupercile tocate marunt in tigaie cu putina apa in care fierb pastele apoi am adaugat putin ulei si sos de rosii ( sare nu am pus caci am folosit apa de la paste care era sarata) si am mai pus niste patrunjel tocat ( putin) iar cind sosul era la consistenta care imi placea mie am scos pastele cu paleta gaurita si le-am asezat in tigaia cu sos , am mai lasat citeva secunde si le-am servit
 
mai multe dintre pozele mele aici :