domenica 29 luglio 2007

Maionese direttamente nel barattolo ( Mayonese con l'uovo intero ) - Maioneza direct in borcan (tehnica)







Ingredienti :
1 uovo intero freddo dal frigo 
230gr di olio di semi di girasole o al massimo 250gr 
2 cucchiai di aceto bianco leggero (15gr circa ) o la  stessa quantità di limone 
2 pizzichi di sale 
Mezzo cucchiaino scarso di senape  

Procedimento:
Mettere tutti gli ingredienti nel barattolo in quest’ordine: Uovo + Olio + Aceto + Sale + Senape
Immergere totalmente il frullatore d'immersione che  deve toccare il fondo del barratolo)
Accenderlo alla massima velocità [il mio frullatore, ha una sola velocità ed è di 170W.]
Assolutamente non muoverlo per i primi 4 – 6 secondi (fino a quando tutta la metà degli ingredienti non diventa di color maionese densa)
Poi sollevare piano piano
e solo nella fase finale, quando il rumore del frullatore  cambia per la densità, muoverlo velocemente su e giù (per amalgamare bene anche l’olio che si trova in superfice).


in romana:



cantitatile :
* 1 ou intreg rece din frigider 
* 230gr ulei de floarea soarelui  ( maxim 250 ml  
* 2 linguri de otet alb cui nu ii place otetul pune aceeasi cantitate de suc de lamiie
*  sare 
* 1/2 lingurita de mustar 

tehnica:
* se pun ingredientele in borcan,  sa fie borcanul cu fundul larg cam cit gura, in fine important e ca borcanul sa semene mult cu un vas special pt mixerul asta deci destul de ingust nu larg rau ...
* se introduce mixerul ( asta vertical ) de tot in borcan , sa atinga fundul
* se porneste direct la viteza maxima ( dc aveti viteze al meu apas pe buton si porneste ridic degetul se opreste .. deci are numai o viteza )
* nu se misca mixerul pt 4-6 secunde adica pina cind ingredienele nu se amalgameaza si prind culoarea unei maioneze deschise la culoare
* se fac miscari in sus si in jos cu mixerul ca sa se introduca aer si sa creasca maioneza intii incet si apoi mai rapide pina cind se amesteca tot uleiul si maioneza razulta groasa/ densa ... ca o maioneza cumparata ....

sabato 28 luglio 2007

Aringa al forno (ricetta svedese)- Fileuri de hering la cuptor (reteta suedeza)



ingredienti per 4 :
4 filetti d'aringa
alcuni funghi champignon
maionese ( la metta della quantità ottenuta con 1 uova, 200 ml olio, sale, limone e senape )
sale
pangrattato

contorno:
patate lavate, sbucciate, tagliate a fette e lesse in acqua con sale e semi di anetto ( o finocchio)

iniziamo a preparare la maionese
laviamo i funghi e gli affettiamo
mettiamo nella pirofila maionese , il pesce , intorno i funghi
sopra il pesce pangrattato e un bel strato di maionese (1.5 cm)...
copriamo la teglia e inforniamo a 180-200 °C per 5 minuti , scopriamo la teglia e lasciamo a cuocere per altri 15 minuti ( questi soni i tempi per delle aringhe piccole come le mie .. per un pesce più grande lasciate nel forno di più )

in romana :

Reteta mi-a fost povestita de prietena mea suedeza dupa cum a pregatit de curind soacra ei pestele ... evident ca se poate face cu orice peste file, eu aveam hering 

ingrediente pt 4 portii pt peste :
4 fileuri de hering
citeva ciuperci ... crude, evident curatate
maioneza (jumatate doar din cita maioneza obtineti din 1 ou si 200 ml ulei , sare, lamiie, mustar )
sare
pesmet

garnitura :
cartofi curatati si taiati bucati fierti in apa cu sare si seminte de marar ... in felul asta prind gust si aroma de marar ....

- se incepe prin a pregati maioneza .. eu am facut.o in borcan pt ca sa ramina acolo ce nu imi era de folos .. - se curata ciupercile si se taie felii
- in vasul pt cuptor se pune putina maioneza acolo unde o sa asezati pestele ( asta am facut dupa capu meu dar am zis sa nu stea pestele pe uscat )
- de jur imprejur se pun ciupercile ... eu am pus un strat mai saracacios dar dc vreti puneti mai multe ... insa NU asezati ciuperci sub peste ... asa cum se intimpla si dc puneti pestele pe "pat " de cartofi sau alte legume aceasta vor lasa apa si pestele se va fierbe / aburii in loc sa rezulte crocant ( sfat de la soacra suedeza .. de la mama retetelor cu pesti !)
- asezati pestele in mijloc si peste el eu am pus putin pesmet
- peste peste se pune un strat generos de maioneza (1.5 cm maxim)...
- peste maioneza eu am pus putin pesmet .. din nou aceasta inovatie imi apartine ..de data asta m-am gindit sa faca putina crusta ...
- am ornat cu niste sferturi de ciuperci ...
- am acoperit vasul cu staniol si l-am aruncat in cuptorul incins la maxim ...
- am micsorat insa temperatura la mediu dupa ce am introdus vasul
- am copt acoperit cu staniol 5 minute si apoi alte 15 descoperit ... in fine timpul asta e in functie de peste, cantitate, grosimea lui ... etc ....

ps n-am folosit decit citeva dintre ciupercile fotografiate

martedì 24 luglio 2007

Pasta risottata - Paste fierte direct in sos de rosii


ingredienti:
1 spicchio d'aglio o 1/4 di cipolla o porro
200 gr pasta
200 ml passata di pomodoro
basilico, olio, mozzarella


facciamo un soffritto aggiungiamo la passata di pomodoro e la pasta  e versiamo l'acqua bollente come per un risotto.. piano piano q.b.
alla fine condiamo la pasta con basilico e mozzarella

in romana:

ingrediente:
1 catel de usturoi sau 1/4 de ceapa/ praz
200 gr paste
200 ml suc de rosii
busuioc ulei, mozzarella


Calim ceapa sau usturoiul cu rosiile si uleiul, adaugam pastele si apoi pe rand incat cate putina apa clocotita, intai sa le acopere, cand o absoarbe mai adaugam si tot asa pana sunt gata 
la sfarsit stingem fosul si adaugam busuioc si  mozzarella

lunedì 23 luglio 2007

Fusili, zucchine e ricotta - Fusili, zucchine si ricotta ( si speck )


per 2 porzioni :
180 gr fusili
2 zucchine grattugiate
1-2 cucchiai di ricotta
1 cucchiaio d'olio
sale, pepe, prezzemolo
50 gr speck

lo speck rosolato nella padella
le zucchine grattugiate saltate nella padella con del olio, aggiungiamo la ricotta e amalgamiamo per bene .
Nel frattempo cuocete la pasta e scolatela bene .. poi conditela

in romana :

pt 2 portii :
180-200 gr fusili
2 zucchine rase
1-2 linguri de ricotta
1 lingura de ulei
sare, piper, patrunjel verde tocat
optional *: 50 gr speck taiat marunt

mod de preparare :
- se pune apa cu sare la fiert, cind clocoteste se adauga si fusili care se vor fierbe cit scrie pe pachet
- se pune in tigaie uleiul si in cazul in care vreti sa adaugati si speck atunci se incepe prin a cali in ulei speck-ul ..
- apoi se adauga zucchinele rase pe razatoarea mare
- se calesc bine si se adauga 2-3 linguri de apa in care fierb pastele
- cind zucchinele sunt calite bine se adauga ricotta si se amesteca bine.. apoi se da tigaia de pe foc - cind pastele au fost fierte se scurg de apa si se adauga la sos, se adauga si patrunjelul ... - se amesteca bine si se servesc
- piperul se macina proaspat deasupra, direct in farfurie

sabato 21 luglio 2007

Minestra di verdure in pentola a pressione - Supa/ciorba de zarzavaturi/legume - la oala sub presiune (tehnica)


Ho messo dentro la pentola carote, peperone, zucchina, patata, pomodoro pelato, olio e riso (o un'altra volta pasta) e acqua 
chiusa la pentola e far bollire 10 min dal fischio 
lasciamo raffreddare e quando si può aprire il coperchio la minestra e pronta e anche tiepida . Aggiungiamo il sale e succo di limone 


in romana:


 am pus in oala sub presiune legumele taiate marunt ( morcovi, ardei gras, dovlecel, cartof, rosii curatate de pielita si tocate - eu am pus rosii pasate mai grosolan ) , ulei , putin orez ( alta dta am pus paste fainoase scurte sau dc erau lungi le-am rupt) si apa si am pus capacul....
fiert la foc mare pina s-a ridicat siguranta ) si apoi la foc mic de tot pt 10 minute
 Cind a coborit siguranta ( oala era calduta doar ) am desfacut capacul iar ciorba era gata ....am pus sarea la sfirsit 
 dc nu va pare deajuns de acra de la rosii se poate adauga la sfirsit zeama de lamiie , bors fiert  si tot la sfirsit se pune si leustean , eventual mai dati un clocot fara capac ...

domenica 8 luglio 2007

domenica 1 luglio 2007

Seppioline ripiene - Sepii micute umplute


- pulite le seppie
- sciacquatele in acqua corrente finché diventeranno bianche.
- lavate e diliscate le acciughe salate, preparate il ripieno con pane grattugiato, prezzemolo e aglio tritati, acciughe spezzate.
- mescolate bene, riempite con l'impasto le seppie, che chiuderete all'imboccatura con uno stuzzicadenti. Salate.
- disponetele in una teglia, spolverizzatele con un pizzico di composto, irroratele con l'olio, mettete in forno caldo.
- lasciate cuocere per circa 20 minuti fino a quando saranno diventate dorate o a MO per 10 minuti ( senza stuzzicadenti)



in romana:



ingrediente: 
sepii 
ansoa
ulei 
patrunjel 
pesmet 
sare 
vin 

- curatati sepiile
- pregatiti umplutura sìdin patrunjel, usturoi, ansoa  
- umpleti si inchideti ci scobitori
- coaceti  20 minute la cuptor sau 10 minute, fara scobitori la microunde