lunedì 26 febbraio 2007

Piedini di maiale al forno - "Adidasi"de porc la cuptor


Ingredienti ( ricetta originale):
-4 zampe di maiale
- 2cipolle
-2 carote
-5 spicchi d'aglio
-prezzemolo
- maggiorana/origano o santoreggia
-passata di pomodoro e peperoncino
-2 cucchiai di strutto o olio per friggere
-250 ml vino bianco (demi-sec)
-1 l brodo di carne
-acqua q.b.
Le zampe si lavano e si puliscono per bene, si tagliano in due parti
Spennellate con la crema di pepperoncino  e si lasciano al  freddo per 1 ora e poi si friggono nel strutto con la cipolla . Aggiungiamo prezzemolo, aglio, sale, pepe, brodo, vino, maggiorana e acqua ...
mettiamo al forno per 2 ore e lasciamo cuocere


nelle ultime 15 minuti ho aggiunto delle mele verdi tagliati in 4 .. come contorno




in romana :


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-4 picioare de porc
-2 cepe 
-2 morcovi
-5 catei de usturoi
-o legatura de patrunjel verde
- maghiran/origan/cimbru
- pasta de rosii si ardei iute 
-2 linguri mari de untura ptr. prajit
-250 ml vin alb(demisec)
-1 l supa de pui sau vita (cand nu am supa o prepar din cuburi)
-si apa la nevoie


picioarele de porc se spala si se curata iar apoi daca nu au fost deja taiate de macelar se taie in doua.
Se ung cu pasta de rosii si ardei iute si se lasa la rece 1 ora


dupa ce am lasat la rece macar 1 ora le prajim in untura si adaugam morcovul, ceapa, se adauga patrunjelul tocat, usturoiul feliat, sare,si piper, dupa gust, supa, vinul, maghiranul, un praf de sare si apa cat sa fie acoperite si se dau la cuptor, dupa 2 ore le scoatem din cuptor


in ultimele 15 minute  am pus in tava mere verzi curatate de coaja si de casuta cu seminte si taiate cubulete sa pluteasca in sosul de rosii ramas. La cuptor vreo 10-15 minute pina s-au copt merele, apoi le-am strivit cu furculita, 

venerdì 23 febbraio 2007

Piadina con gli avanzi di polenta - Lipie din resturi de mamaliga ( post)




Agli avanzi di polenta aggiungiamo farina q.b. per ottenere un impasto che non è appiccicoso . Facciamo delle paline di misura di una mandarina .. Stendiamo come per una piadina e la facciamo cuocere nella teglia unta (come le piadine). .



in romana:

peste resturile de mamaliga se adauga faina si se face un aluat, faina cit e nevoie ca sa nu se mai lipeasca de miini. Se fac bile cit mandarinele si se intind in foaie rotunda cu sucitorul presarat cu faina, Vor iesi lipii care se coc pe gratarul de fonta sau pe tigaia de teflon incinse bine si UNSA BINE CU ulei. 

Impanata di verdure - Snitele de legume (de post)





carote, patate, cicoria , zucchine tutte lessate e sminuzzate con il blender o il frullatore, facciamo delle polpette più grosse, infarinate o le passiamo nel pangrattato. Adagiate nella teglia con la carta da forno e infornate a 220°

in romana:


Am fiert cartofi taiati, morcovi si niste frunze de cicoare, cind toate erau fierte aproape gata am adaugat si dovlecei taiati cuburi . Am scurs in strecuratoare si am lasat sa se duca toata apa  tocmai bine ca se si racesc. Dupa ce se racesc mixate cu mixerul vertical sau in robot  o sa rezulte o crema, in care adaugam daca e prea moale putin pesmet sau putina faina. Dar daca se scurg bine de tot nu ar trebui sa fie prea cremoase. Se formeaza ca niste snitele care se trec prin pesmet si se prajesc daca asa va plac sau se coc in tava la cuptorul incalzit si dat la temperatura mare

martedì 20 febbraio 2007

Profiteroles - Profiterol






Ingredienti:

bignè
crema al cioccolato ( nutella, cioccolato sciolto)
panna montata

Io ho fatto i bignè : per 15 pezzi
65 gr farina 00,
50 gr burro,
1/2 cucchiai zucchero,
2 uova,
sale
125 ml acqua gli versiamo nella pentola e li facciamo bollire insieme al burro, Quando inizia a bollire aggiungiamo lo zucchero e la farina e mettiamo via dal fuoco. Mescoliamo per bene e mettiamo uno a uno le uova, prima che primo non e bene amalgamato non aggiungiamo il secondo
Scaldiamo il forno e mettiamo con la sacca da pasticciere o un cucchiaio i bignè sulla carta da forno nella teglia. Inforniamo a 210 °C e per i primi 15-20 minuti non si deve aprire il forno . Devono diventare dorate.
La panna montata .
La cioccolata sciolta e incorporata con nutella o solo la nutella . Riempiamo i bignè con la panna montata e gli rotoliamo nella crema al cioccolato .. gli facciamo adagiare nel piatto da portata facendo prima uno strato e poi salendo per costruire tipo una piramidi .



in romana:


reteta mea publicata pe forumul reteteculinare.ro

Alb si Negru (Bianco E Nero) / Eclere | Dulciuri | Reteteculinare.RO

sabato 10 febbraio 2007

Nidi di vespe - Cuib de viespi




per l'impasto
575gr farina
30 gr lievito di birra
30 gr zucchero semolato
una fialetta –aroma di rum per i dolci
50 ml olio ( NO extravergine di olive)
5 tuorli d'uovo
200 ml latte tiepido
100 ml acqua tiepida
mezzo cucchiaino di sale fino
la buccia di un limone grattugiata

per la crema
200 gr burro
100 gr zucchero semolato

per il sciropo
125 ml latte
150 gr zucchero semolato
aroma di vaniglia

Dopo aver sciolto il lievito di birra in acqua con un cucchiaio di zucchero se inizia a impastare mescolando tutti gli ingredienti fino quando risulta una pasta di media consistente (se il impasto risulta troppo morbido aggiungete ancora un po' di farina). Lasciate a lievitare, coperto .
Suddividetelo in 4 parti.
Prendiamo una delle parti e lo stendiamo sulla spianatoia ben infarinata cosi stesa lo facciamo spennellare con un ¼ di crema (burro e zucchero che sono stati mescolati fino ad ottenere una crema). Cosi per tutte le 4 parti del impasto. La sfoglia si arrotola per ottenere una girella (saranno 4 girelle al fine).
Se volete ogni girella può essere diversa mettendo sulla crema di zucchero e burro altri gusti : una con gherigli di noce macinati, altra con del cocco (essiccato) grattugiato, altra con l'uvetta ammorbidita e strizzata per bene, o con la ricotta fresca, o con del formaggio spalmabile salato ( nella versione salata ), con la cannella, cioccolata in pezzetti ecc. 

Ogni girella si taglia in pezzi di quasi 4 cm.
Mettere la carta da fono sulla teglia e iniziate a disporre le girelle in verticale.
Non metterli troppo vicino perché cuocendo aumentano di volume, lasciate ancora a lievitare per 30 minuti e poi cuocete a 200 °C- 210 °C (nel forno già scaldato), dopo 15 minuti si spennellano con il sciroppo ottenuto con il latte bollito insieme con la vaniglia e lo zucchero. Continuate a cuocere fino quando sono pronte ( 15 minuti).


in romana:


aluat:
575g faina,
30 g drojdie,
30 g zahar,
esenta rom,
50 ml ulei ,
5 galbenusuri,
200 ml lapte ,
100 ml apa,
o jumate lingurita sare,
coaja de la o lamaie
crema :
200 g unt ,
100 g zahar daca doriti se poate folosi dupa gust nuca,cocos,scortisoara
sirop :
125 ml lapte ,
150 g zahar ,
vanilie

Se framanta un aluat cu toate ingredientele (daca e prea moale mai adaugati un pumn de faina) si lasati la dospit, dupa ce a crescut il impartiti in 4 parti si din fiecare parte faceti o foaie pe care o ungeti cu crema obtinuta prin amestecul untului cu zahar (aveti grija sa va ajunga crema pt. toate foile) daca doriti presarati cu nuca,cocos sau scortisoara.faceti o rulata din care taiati bucatele de cca.4 cm. pe care le puneti in tava una langa alta, lasati sa mai dospeasca cca 30 minute dupa care dati la copt,180 grade , dupa cca 20 minute le scoateti si le ungeti cu siropul obtinut prin fierberea laptelui cu zaharul si vanilia, dupa care dati din nou la copt.
Am presarat peste crema de unt si zahar : cocos ras, stafide, rahat taiat marunt sau nutella cite un virf de lingurita ici si colo


Fiecare sul se taie in bucati de  4 cm.
Puneti hartie de copt in tavasi asezati sulurile in verticala cu taietura sus si jos.  Vor mai creste in tava nu oe asezati prea aproape una de alta 
Lasati la dospit  30 minute si apoi coaceti la  200 °C- 210 °C ,  dupa primele  15 minute le ungeti cu siropul dinlapte fiert cu vanilie si zahar. Mai lasati a copt in continuare  ( 15 minutie).

giovedì 1 febbraio 2007

No knead bread - Pane senza impasto - Paine fara framintat





La ricetta l'ho presa da youtube http://it.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU ( video ricetta ) pero si trova anche qui su Cookaround http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=33220
e in romeno qui: http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/paine_rustica-2528
Io l'ho fatto cuocere nell'Pirex

in romana:



Reteta eu am luat-o de pe youtube http://it.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU ( video reteta) dar se gaseste in italiana aici : http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=33220

in romana aici: http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/paine_rustica-2528/
eu am copt-o in vasul de sticla Pirex.