Gnocchi con le prugne (impasto senza patate) - Galuste cu prune (fara cartofi) - Plum dumpling ( no potatoes)










Ingredienti :

250 ml acqua
50 g burro o margarina
150 g farina
1 uovo
1/2 cucchiaio di sale
8 prugne
burro, pangrattato, zucchero e cannella per far dorare gli gnocchi



In un pentolino mettiamo l'acqua a bollire con il burro/margarina e il sale, si porta tutto a ebollizione.
Togliete la pentola dal fuocco e versate tutta la farina in un colpo solo e mescolate bene con la frusta o con un cucchiaio di legno finché l'impasto si raccoglie a palla.
Spegnete la fiamma e lasciate a intiepidire.
Nel impasto tiepido rompete l'uovo e mescolate finché l'uovo verra assorbito della pasta.
Adesso con le mani allungarle l'impasto sulla spianatoia ottenendo un cilindro da cui si possono tagliare gli 8 gnocchi. Preparate delle palline grandi, all’interno delle quali, per ognuna di esse richiuderete una prugna, lessate poi in acqua bollente salata, e sgocciolatele mano a mano che vengono a galla.
Prima le prugne devono essere lavate, asciugate, tolto il nocciolo solo facendo una incizione e farcite con un pò di zucchero, pangrattato e cannella.
In una padella sciogliete intanto il burro, e fate dorare il pangrattato e lo zucchero e cannella, poi, quando gli gnocchi saranno cotti, buttateli dentro e fateli saltare il tempo necessario per ricoprirsi di condimento




in romana: Galuste cu prune

ingrediente:
250 m apa
50 gr unt sau margarina
150 gr faina
1 ou
1/2 lingurita sare
8 prune
unt, pesmet, zahar, scortisoara

se pune la fiert apa cu untul/ margarina si sarea. cind clocoteste se adauga faina toata dintr-o data si se amesteca cu putere. Se da de pe flacara si se lasa sa se racoreasca, in aluatul usor caldut se adauga oul si se amesteca bine pina se incorporeaza. Cu miinile pe blatul de lucru se face un sul gros din care se taie 8 bucati. Din fiecare bucata se modeleaza o bila in mjlocul careia se introduce cite o pruna. Prunele sunt spalate, uscate si fara simburi iar in locul acestora sunt umplute cu pesmet cu zahar si scortisoara. Galustele modelatie se fierb in apa clocotita cu sare si cind se ridica la suprafata se scot unul cite unul si se scurg bine. Apoi intr-o tigaie se pune untul cu pesmetul, zaharul si niste praf de scortisoara prin care se tavalesc galustele scoase din apa .
 
 
english
 
 
Ingredients:
250 ml water
50 g butter or margarine
150 gr flour
1 egg
1 / 2 teaspoon salt
8 Plum

butter, bread crumbs, sugar and cinnamon


- boil the water with the butter / margarine and salt.
- add flour all at once and stir vigorously.
- let cool  few seconds and add egg and mix well until it incorporates.
- You will have a dough. Roll in a round and long shape. Cut in 8 pieces.
. Take each piece in your palm and add a plum in the middle, trying to make a ball around it, out of the dough.
 
Plums are washed, dried and pitted and instead are filled with bread crumbs with sugar and cinnamon.
 
In a large pot boil water. Turn the heat to medium - high to keep the boiling low and drop the dumplings . Boil until the dumplings up when afloat.


Dry the dumplings and  roll them through the breadcrumb mix.
Separately, on a pan melt the butter and fry lightly the breadcrumbs (until golden) with sugar and canella . Keep the pan on warm and be careful not to overcook ( do not burn the breadcrumbs!)

Pasta e patate - Pasta si cartofi ( reteta Sardegna)




ingredienti:
3 patate
1/2 sau 1/4 peperone
1/2cipolla
1 gambo sedano
1 carota
3 cucchiai passata di pomodoro
150 gr pasta corta
sale
grana /parmiggiano
speck

facciamo un soffrito con carota, seadno, cipolla e aglio, olio, sale.. agggiungiamo le patate , e la pasata di pomodoro e l'acqua . Facciamo bollire. Fatte cuocere la pasta . con un cucchiaio prendiamo le patate e il resto lo facciamo crema con il minipimer. Aggiungiamo la pasta e le patate e condiamo con il formaggio e lo speck



in romana:





3 cartofi 1/2 sau 1/4 ardei gras 1/2 ceapa 1 tulpina de telina sau in cazul meu o parte din radacina 1 morcove pulpa de rosii 3 linguri 150 gr paste scurte ( eu am avut spaghetti pe care le-am rupt in servet de in ) sare optional: grana ( e un fel de parmezan) speck ( carne afumata ) eu am pus cruda deasupra sau cirnat fara pielita pus de la inceput in cratita se pun la inabusit in putin ulei morcov ras, telina rasa ( sau taiata marunt) ceapa su putina sare . Se adauga cartofii se amesteca bine si apoi rosiile si apa . Se lasa la fiert cca 20-30 min cit sa se farba cartofii dar sa nu se sfarime in oala . Se scot o parte din cartofi si se tin separat . Se lasa sa se raceasca supa si in timpul asta se fierb separat pastele in apa cu sare. Supa se mixeaza cu mixerul vertical sua in lipsa lui cu "pisalogul" pt piure . Se adauga pastele scurse si cartofi intregi tinuti deoparte. Se serveste imediat cu brinza rasa deasipra ( sau fara ) si in cazul meu cu speck taiat marunt ... Daca puneti carne de cirnat sau chiar felii de cirnat de la inceput impreuna cu restul ingredientelor nu mai mixati supa.

Pasta e ceci - Pasta si naut - reteta mea ( Pasta e ceci )


ingredienti:

pasta corta

condimento:
150 gr ceci
peperone
1/2 cipolla
aglio
carota
bieta
passata di pomodoro
rosmarino, sale,olio

Facciamo un sofritto con la cipolla e tutto quanto meno i ceci ... Aggiungiamo acqua e i ceci. Quando la minestra e pronta passarla con il minipimer ...Aggiungiamo la pasta cotta ..



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Ingrediente pt 2 portii :

paste scurte

150 gr naut fiert ( 1/2 de conserva)

ardei gras

1/2 ceapa

1/4 usturoi

1 catel

morcov

1 3 frunze de sfecla

rosii pasate ( 2 linguri)

rozmarin ulei, sare

Se pune la inabusit morcovele ras pe razatoarea mica, ardeiul taiat marunt , ceapa si usturoiul ( eu le-am infipt intr-o scobitoare ca sa le gasesc si sa le recuperez ) si frunzele de sfecla tocate marunt cu un praf de sare . Se adauga pasta de rosii, nautul fiert, scurs si clatit din conserva si apa cit e nevoie si se lasa sa fiarba la foc mic . Nautul inainte de a adauga si pastele se poate scoate cam 1-2 linguri din supa , cel ramas se mixeaza pina devine o crema , se adauga si nautul boabe tinut deoparte ... si pastele .. in felul acesta minestra e mai cremoasa , mai legata dar se mai intilnesc in farfurie si boabe intregi.. Eu am strivit cu "strivitorul pt piure " ... La sfirsit se scoate ceapa si usturoiul si se adauga rozmarinul. Mai se da un clocot si se stinge focul . Se lasa acoperita minestra pina se fierb pastele. Separat se pun la fiert in apa cu sare pastele cite minute scrie pe pachet. Cind sunt gata fierte se scurg si se rastoarna in supa . Reteta originala ( traditionala ) are numai ceapa si /sau usturoi calite in ulei , se adauga apa ( supa de legume) si nautul fiert ( sau dc nu e deja fiert se fierbe acum in acest caz se pune in apa un manunchi format din telina verde, morcoive si rozmarin legate cu ata si care se scot la sfirsit ) rosii pasate ( sau exista si retete fara rosii ) si inainte cu 10 min se adauga si pastele sa fiarba in supa ..

Minestra di pasta e ceci con ciccioli montanari - Supa cu pasta si naut cu jumari



bieta
peperone
ceci
ciccioli
pasta
facciamo un sofrito con il peperone aggiungiamo la bieta i ciccioli e i ceci già lessi .Aggiungiamo l'cqua e la pasta. Sale q.b.



in romana:





( un fel de jumari dar multa carne si putina grasime.. care se vind striviti ....poza : http://www.montievalli.com/shop/ciccioli-montanari/ciccioli-montanari-34.html)

frunze de sfecla ardei gras naut fiert ciccioli spaghetti ( puse in servet de cirpa si rasucite in mina pina se rup ) se caleste in putin ulei ardeiul gras taiat marunt si frunzele de sfecla, ciccioli si nautul din conserva scurs si clatit.. Se adauga apa so se lasa la fiert. Separat se fierb pastele in apa cu sare, se scug si se adauga in minestra . Se adauga sare dc e nevoie ...

Ciambella con mele - Colac cu mere




Ingredienti :
5 mele sbucciate e senza torsolo ( 2 1/2 tagliate a cubetti e 2 1/2 a fette)
1 uovo
200 gr zucchero
50 gr burro (margarina) sciolto
200 ml latte tiepido
300 gr farina
1 cucchiaio liwevito per dolci
vaniglia

Iniziamo con scaldare il forno, imburriamo e infariniamo la teglia e lo mettiamo nel frigo.
Le mele cubetti le mettiamo in una teglia e le faccciamo passare nel forno caldo per evaporare l'acqua
Ammalgamiamo lo zucchero con l'uovo, aggiungiamo il burro fusso e il latte e poi la farina con il lievito . Versiamo nel impasto le mele cotte ( i cubetti) . Versiamo tutto nella teglia che fino a questo momento era nel frigo e mettiamo sopra le fete di mela . Inforniamo al inizio a 200°C e dopo 5-10 minuti a 180°C. Facciamo cuocere fino quando avra un colore dorato.

Il composto nella teglia non deve essere piu' alto de 3-4 cm perche rischia din non cuocere in mezzo.




in romana:





Ingrediente :
5 mere curatate de coaja si cotor ( 2 1/2 taiate cubulete cit unghia mica si 2 1/2 taiate felii )
1 ou
200 gr zahar ( se poate si mai putin dc nu va place f dulce)
50 gr unt (margarina) topit si racit
200 ml lapte la temperatura camerei
300 gr faina
1 lingura de praf de copt
zahar vanilat sau vanilina
unt/margarina si putina faina pt uns si pudrat tava

Se incepe prin a incalzi bine cuptorul ...si a unge si pudra tava pe care o punem in frigider ( sau mai departe de vreo sursa de caldura ). Merele cubulete le punem intr-o tava , vas de Jena sau cratita si le dam la cuptor sa se inmoaie putin si sa se mai evapore din apa continuta pina cind le vom utiliza ... Se freaca zaharul cu oul, se adauga untul lichid si laptele si apoi faina in care ati pus deja praful de copt. Se amesteca bine cu telul para si se adauga marele cubuletze scoase din cuptor. Compozitia care e destul de "curgatoare" se varsa in tava deja pregatita . Se orneaza cu felii de mar deasupra si se da la cuptor. Mai intii la foc maricel apoi il micsoram spre mediu si lasam pina cind e coapta si are o culoare rumenita ca de chec ...

Compozitia in tava nu tb sa fie f inalta cca 3-4 cm pt ca avem merele in compozitie si riscam sa ramina cruda in mijloc.

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